DGNEWS.EU

Селските кметове декларират имущество и интереси до 15 май

Селските кметове декларират имущество и интереси до 15 май
Гергана Кръстева, председател на ОбС - Димитровград
May 11
15:08 2018

До 15 май кметовете на селата и град Меричлери в община Димитровград ще трябва да подадат декларациите си за имуществото и конфликт на интереси, съобщи председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева. Изискването е разписано в новия антикорупционен закон. Управниците са длъжни да декларират както личното си имущество, така и това на своите съпруги и деца.

Селските кметове подават декларациите си пред общинската комисия за установяване и предотвратяване конфликт на интереси, която е компетентна да установява верността на вписаните данни от селските кметове. Комисията ще проучва дали декларираното съответства на действителното като изисква официални справки от Агенция по вписванията, НАП, КАТ и общинските данъчни служби.

Кръстева допълни, че кметовете на общини и председателите на общински съвети подават също декларации, но пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). До 7 юни декларации пред нея ще трябва да подадат и всички директори на болници, главни архитекти и управители на търговски дружества с общинско участие и др.

„Много е важно да не се забрави нещо. Ако това стане следва изпращане на сигнал до НАП и ДАНС”, обясни Кръстева. За не подадена в срок декларация за имущество и интереси в глобата е в размер от 1000 до 3000 лв.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?