DGNEWS.EU

Добри Делев и Димитър Беремски номинирани за отличието „Почетен гражданин”

Добри Делев и Димитър Беремски номинирани за отличието „Почетен гражданин”
Добри Делев
May 03
17:21 2018

Доайенът на димитровградската журналистика Димитър Беремски и световноизвестният културист от Димитровград Добри Делев, са номинирани за отличието „Почетен гражданин на Димитровград”. Първата номинация на дългогодишния журналист е на димитровградското Дружеството на журналистите към Съюза на българските журналисти и Клуба на дейците на културата – Димитровград.

Предложение за удостояване на Добри Делев с отличието е на кмета на Димитровград Иво Димов. И двете предложения са внесени на основание Наредба № 42 за символиката, отличията и наградите на Община Димитровград. Предложенията с мотивите към тях може да прочетете на официалния сайт на общината, раздел „Общински съвет”, подраздел „Предстоящо”, а на 4 юни е насрочено и обществено обсъждане от 17:00 ч. в многофункционална зала „Гросето”.  

Димитър Беремски е завършил първия випуск на специалността „Журналистика” в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, носител е на отличието „Златно перо” на Съюза на българските журналисти – София и негов член до момента. Бил е член на УС на СБЖ и над 15 години Председател на димитровградското дружество на журналистите. Носител на първата награда за култура на Община Димитровград през 2005 г. Участник е в бригадирското движение, трудовия си път е започнал в Димитровград през 1957 г. във в-к „Димитровградска правда”, бил е кореспондент на националното радио „София”, в. „Работническо дело”, и сътрудник на вестниците "Стършел” и „Меридиан мач”. Има топло и лично познанство с поета Пеньо Пенев. 

Димитър Беремски е сред основните инициатори за обявяване на Димитровград за паметник на архитектурата. В началото на 80-те години на миналия век инициира полемика по проблемите на архитектурното устройство на Димитровград. В обсъждането се включват плеяда журналисти, дейци на културата, архитекти, проектанти и Стефан Продев, главен редактор на вестник "Култура". Предложения на Беремски са отразени в приетия градоустройствен план на Димитровград. През 2003 г. Беремски издава книгата си „Между мечтата, наивността и вярата: Димитровград през погледана писатели, художници, академици, артисти и един строител”. В нея той събира свои интервюта за Димитровград с 26 известни български личности. Сред тях са Иван Радоев, Елисавета Багряна, Георги Калоянчев, Камен Калчев, Георги Анастасов, Стефан Цанев, Иван Русев и др. През 2004 г. той е сред авторите на отворено писмо в защита целостта на Художествената галерия "Петко Чурчулиев" и срещу отдаването под наем на 1/3 от експозиционната й площ. Бил е общински съветник в първия създаден ОбС след демократичните промени. 

Добри Делев е един от малкото българи, които не само разнася славата на страната ни, а гордо продължава да свързва името си с Димитровград. На световната професионална спортна сцена Добри Делев стъпва през 2013 г. след множество победи. Две години по-късно той става първия българин участвал в най-елитното състезание по културизъм „Мистър Олимпия“, състояло се в Лас Вегас, САЩ. Известният димитровградчанин е носител на множество национални и световни отличия от множество световни и европейски титли и международни участия.   „Днес, когато младите имат нужда от примери за успех, постигнат с упоритост и старание, когато се нуждаят от смисъл да свържат бъдещето си с родното място, хора като Добри Делев заслужават този добър пример!“, пише в мотивите си кметът Иво Димов.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?