DGNEWS.EU

31 филма участват във фестивала "Защитени светове" в Райново

31 филма участват във фестивала "Защитени светове" в Райново
May 03
13:27 2018

31 филма участват във фестивала на алтернативното кино "Защитени светове", който стартира днес следобед в димитровградското село Райново. 18 автори от Шумен, София, Димитровград, Хасково, Русе, с. Победа и с.Баничан, Омуртаг, се състезават за голямата награда.  

За участие във фестивала са допуснати 4 импресии, 3 анимации, два „хибрида”- анимация и документално кино, 22 репортажно-документални продукции. 14 филма са на екологична тематика, а 17 разказват за културното наследство. Председател на журито, което ще пресява кандидатите е проф. Станимир Трифонов с членове Славян Костов и доц. Деян Георгиев от Тракийския университет.

Фестивалът „Защитени светове" дава поле за изява на авторите на некомерсиално филмово изкуство в областите на природозащитата и културното наследство. Тази вечер ще бъдат връчени голяма награда „Защитени светове“, първа, втора и трета награда за всяка от двете категории филми, награда за режисура, награда за операторско майсторство, награда за дебют.

Наградените филми се прожектират в двора на читалището под формата на лятно кино за всички участници и гости на културното събитие. Участвалите в надпреварата филми се предоставят на разположение на детски градини, училища, еко-организации, читалища, медии и други заинтересовани страни.

Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и е финансиран по проект "Читалища", направление "Читалища: общностно участие и иновации" от общинска фондация "Пловдив 2019".

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?