DGNEWS.EU

Предлагат Община Димитровград да въведе електромобили в автопарка си

Предлагат Община Димитровград да въведе електромобили в автопарка си
Apr 17
10:23 2018

Община Димитровград да участва в процедура по набирането на проекти за финансиране закупуването на електрически превозни средства, а икономията от използването им да се пренасочи за развитие на социалните услуги. За това настоява в нарочна докладна до ОбС председателят на сесийна група на коалиция „Да за Димитровград“ Стефан Димитров. Записката предстои да бъде разгледана на предстоящото редовно заседание на местния парламент, насрочено за 26 април.

В докладна се посочва, че проектите се финансират чрез Инвестиционна програма за климата /ИПК/. Бенефициери могат да бъдат централната администрация и нейните териториални подразделения и общинските администрации. Те могат да кандидатстват за финансиране до три превозни средства.

Използването на електромобили ще понижи нивата на емисиите на парниковите газове и ще реализира икономии. При 20 000 км годишен пробег разходите за зареждане на един електромобил са около 720 лв. За същия годишен пробег разходите за гориво на един конвенционален автомобил са около 3150 лв., което е над четири пъти повече. При масово използваните превозни средства има значителни ежегодни разходи за масла и други – близо 1000 лв. за среден пробег от 20 000 км. При електромобила такива липсват. Всичко това го прави около 6 пъти по-икономичен в дългосрочен план, коментира Стефан Димитров. В тази връзка председателят на сесийната група на „Да за Димитровград“ уточни, че използването им ще бъде от полза и за развитието на социалните услуги в общината. Със закупуването на електромобили ще се отвори възможност за увеличаване капацитета на „Домашен социален патронаж“.

По данни на общината от социалната услуга в момента се възползват 265 човека. В нашата община хората, които имат нужда от такава грижа, със сигурност са повече. За целта обаче са необходими средства, част от които ще се компенсират от използването на електромобили, категоричен бе Димитров.

Формулярите за кандидатстване ще се приемат до 31 юли 2018 г. Срокът е напълно достатъчен, за да се подготви проект и да се осигурят средства за съфинансиране, поясни Стефан Димитров. Той е убеден, че колегите му в Общински съвет – Димитровград ще подкрепят докладната, за да се даде възможност повече нуждаещи се да бъдат обхванати от услугата „Домашен социален патронаж“. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?