DGNEWS.EU

Димитровградската публика на крака пред учениците на Петко Радев

Димитровградската публика на крака пред учениците на Петко Радев
Apr 14
10:22 2018

Страхотен концерт в памет на големия български кларинетист акад. Петко Радев изпълниха негови ученици и приятели в Димитровград снощи. Публиката в препълнения театър „Апостол Карамитев” стана на крака, за да аплодира изпълненията на Теодосий Спасов, Илиян Илиев, Пламен Павлов, Димитър Митев, Велко Георгиев, Веселин Митев, Едуард Сарафян и Забавно-духов оркестър – Димитровград с диригенти Доцо Вътков и Митя Йорданов, под чийто аранжименти бяха част от произеденията.  

Музикалният спектакъл „Магията на кларинета” бе организиран от димитровградските музиканти и Община Димитровград по повод 85-годишнината от рождението на акад. Петко Радев. Публиката се наслади на известни произведения като „Копаница” на Ас. Карастоянов, „Дилмано, Дилберо” на Кр. Кюркчийски; Концерт за кларинет №1 на Вебер; „Един американец в Париж” на Гершуин и Мангани; Концерт за два кларинета на Ф. Крамарж и др. От сцената прозвучаха произведения на Петко Радев, а изненада за публиката поднесе Теодосий Спасов с изпълнението на най-новия Концерт за кавал, кларинет и оркестър.

На специален постамент на сцената бе поставен и кларинета на Петко Радев, предоставен за събитието специално от неговия син. Сред гостите в залата бяха изтъкнати български музиканти от страната, сред които и проф. д-р Сава Димитров декан в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.

За живота и творчеството на акад. Петко Радев говори диригентът на димитровградския оркестър Доцо Вътков. Той разказа интересни случки с именития ни кларинетист, които е сред малцината български музиканти свирили дълги години на сцената на Миланската скала. В изказването си Вътков подчерта значимия музикален принос на Радев и това че въпреки световния му успех той до последно си останал земен и човечен. Неговата голяма любов си остана народната музика и много хора свързват кларинета именно с нея. Този инструмент първо е създаден за класически произведения, след това започва да се ползва от джаз изпълнителите и едва тогава се попада в България и става предпочитан от изпълнителите на нашенския фолклор, сподели Вътков.    

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?