DGNEWS.EU

Кларинетистите Митеви: Петко Радев беше забележителен и на сцената, и в живота

Кларинетистите Митеви: Петко Радев беше забележителен и на сцената, и в живота
Димитър и Веселин с баща си Кънчо Митев
Apr 11
16:22 2018

Братята кларнетисти Димитър и Веселин Митеви от Забавно-духов оркестър Димитровград са инициаторите за предстоящия концерт, посветен на 85-годишнината от рождението на големия български кларнетист акад. Петко Радев. „Магията на кларинета” ще очарова почитателите на музиката на 13 април от 18:30 часа в театър „Ап. Карамитев”. В концерта ще участват двамата инициатори, кавалджията Теодосий Спасов и известни български кларнетисти като Илиян Илиев, Едуард Сарафян, Пламен Павлов, Велко Георгиев и др. С концерта младите му ученици искат да почетат не само своя преподавател, но един голям талант, човек и безспорен професионалист, оставил богато наследство за българската музика.    

И двамата димитровградски кларнетисти са ученици на Петко Радев. Първи при него като студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” е учил Димитър. От няколко години 35-годишният димитровградчанин, който е и пианист, е в състава на Забавно духовия оркестър, а от тази година е и негов концерт майстор. Брат му Веселин пък се обучава при Радев докато учи висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

„Решихме спонтанно да направим нещо за човека, който ни е дал хляба в ръцете. Той беше изключително забавен човек, не спираше да се шегува, винаги се опитваше да разведри обстановката, когато беше напрегнато преди концерт. Предразполагаше те да дадеш най-доброто от себе си на сцената и в същото време ни учеше непрекъснато на нови и интересни неща, свързани с музиката. Не случайно Петко Радев беше 10 години солист на най-известната опера - миланската „Ла Скала”, споделя Веско. „Неговата страст беше народната музика. Той беше новатор, създаваше творби в един нов стил с по-съвременно звучене. Но никога не е свирел на сватба, а само в концерти”, допълва 28-годишният кларинетист.

Първите музикални напътствия братята получават от баща си Кънчо Митев, който е известен димитровградски кларнетист. Той е бил дългогодишен музикант в духовия оркестър, в оркестър „Димитровград”, а сега продължава и в оркестър „Агрофермер”. Младите Митеви започнали да учат музикален инструмент на 6 години. И двамата са завършили музикалната паралелка в димитровградското СУ „Васил Левски”. Винаги са били заедно и на репетиции, и на концерти, и у дома. „Навсякъде сме рамо до рамо, винаги сме се разбирали, мислим почти по един и същи начин в музиката, препокриваме се в голяма степен и това ни помага в работата. Във всяка една ситуация само с поглед знаем кой как ще реагира. Баща ни много се гордее и се радва, че се развиваме в музиката”, споделя Веско. Той признава, че отличната им сработка се отразява добре на целия оркестър, давайки си сметка че отговорността е голяма, след като те са единствените кларинетисти в състава. За диригентите си Доцо Вътков и Митя Йорданов казват, че са много различни като темперамент, но в работата и двамата са взискателни и с високи изисквания.

Преди да постъпят на работа в родния Димитровград, Димитър и Веселин са свирили в оркестрите на София и Пловдив. Талантът и музикалните им умения им позволява да работят навсякъде по света, но те са избрали Димитровград. „Искам да постигна нещо в родния си град. Най-лесно е да отидем в по-голям оркестър, да свирим което трябва и да сме доволни финансово. Но ние решихме да останем тук и постепенно да се изграждаме и да популяризираме нашия оркестър”, казва Веско.

„Смятам че засега България и Димитровград са моето място. Обиколил съм много страни, свирил съм по много турнета в чужбина, но никъде не исках да остана. В момента е така не знам как ще е в бъдеще”, споделя Димитър. Като концерт майстор на оркестъра той носи отговорност за цялостното звучене на състава. Освен музикалната си кариера, той работи в рекламата, а преди това и в IT сферата. „Трябва да се съчетават нещата, защото само с музика е трудно. Аз обичам предизвикателствата и винаги съм искал да се развивам в различни области, но музиката е голямата ми любов. Тя ще си е винаги.”, признава музикантът. От учителя си Петко Радев, той е получил както професионални, така и житейски уроци. „Научи ме, че ако искаш да се развиваш музикално, трябва да свириш постоянно и да експериментираш. Изискваше много труд от нас като студенти. Като личност за мен е пример, защото беше изключително земен и скромен човек, въпреки че беше на най-високото ниво в България”, казва Димитър.    

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?