DGNEWS.EU

Финансират "Признание" на Пеньо Пенев и кулинарна книга

Финансират "Признание" на Пеньо Пенев и кулинарна книга
Apr 10
13:33 2018

Община Димитровград ще подпомогне финансово отпечатването на две нови издания, с отпуснатите 5000 лв. за книгоиздаване тази година. Това е решила комисията, назначена от кмета Иво Димов, отсяваща творбите и разпределяща средствата между кандидатите в конкурса, информират от общината.

2000 лв. ще се предоставят на НЧ „Култура – 2002” за издаването на книгата „Признание” с интимна лирика на поета Пеньо Пенев. Книгата цели да популяризира онази част от творчеството на поета, която е по-малко позната, но и в същото време надвремева и общочовешка - незасегнатото от вкусовете на времена и епохи. Гражданският поет Пеньо Пенев е достатъчно познат и популярен, затова на тазгодишните празници на поезията, акцентът ще е върху интимната лирика на поета. Изданието е предвидено да бъде джобно, практично за употреба и с твърди корици и да обслужва рекламните цели на „Дни на поезията „Пеньо Пенев”-Димитровград `2018.        

Сумата от 3000 лв. е определена за издаване на кулинарната книга „Коледна трапеза” от НЧ „Марица – 2008” в с.Райново. В нея се акцентира върху кулинарните традиции на родния край и свързаните с тях етноложки тези и високата рекламна стойност на подобен род издание. Комисията препоръчва да се потърси научно-обоснован анализ на специалист по фолклор и етнология, който да "свърже" празничната обредност на регионалната трапеза, фолклорните и етнографски специфики на региона. Така въпросното издание ще послужи и на целите за развитие на туризма, представяйки местните традиции и обичаи.

В конкурса са участвали още пет творби, които не са одобрени от комисията за финансиране. Отхвърлените заглавия са романът „Синдром на залеза” на Валери Добрев; сборника разкази „Зад идеалния образ” на Леко Славов и стихосбирките - „Дневник на промяната” на Величка Петрова, „Глътки живот” на Жеко Димитров-Жак и „Патешка математика” на Гочо Гочев.    

Комисията е решила да не се финансират компромисно художествени издания с недостатъчна естетическа и литературна стойност, което е само и в услуга на графоманията, видно от протокола й.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?