DGNEWS.EU

Над 1 млн. лв. данък дивидент внесоха 10 фирми след проверки

Над 1 млн. лв. данък дивидент внесоха 10 фирми след проверки
Apr 04
15:26 2018

Над 1 млн. лв. данък дивидент внесоха десет дружества от региона след проверки на ревизори от хасковския офис на Националната агенция за приходите. Фирмите бяха инспектирани, тъй като бяха декларирали, че имат суми в особено голям размер налични по касите си.

Проверките на НАП на касовите наличности започнаха през септември миналата година и обхванаха 1300 фирми в цялата страна, които бяха посочили в счетоводните си баланси, че държат в каса суми над 1 милион лева. Съмненията на данъчните бяха, че като декларират големи суми пари в кеш, фирмите избягват плащането на данък дивидент, а вместо това извършват счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на инспекторите се засилваха и от факта, че съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Още тогава, НАП предупреди, че всяко лице, което до края на 2017 г. доброволно признае допуснати данъчни и счетоводни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност да коригира вече подадените данни, без да му бъде възлагана ревизия. Желанието на Агенцията бе да насърчи доброволни корекции от страна на дружествата. Голяма част от лицата се възползваха от тази възможност.

След приключване на проверките в Хасково, десетте фирми разпределиха дивидент от 21,9 млн. лв. и внесоха в бюджета допълнително начислен данък в размер на 1 105 136 лева. Тъй като някои от дружествата имат функциониращи повече от един обект в различни градове на страната, за да се гарантира резултат от контролните действия, ревизорите от НАП в Хасково извършиха преброяване на касовите наличности във всички търговски обекти едновременно. Така се предотврати манипулиране на наличностите и точност в засичането на касите.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?