DGNEWS.EU

Откриват паметна изложба за Панчо Панев в София

Откриват паметна изложба за Панчо Панев в София
Христо и Панчо Паневи
Apr 02
15:07 2018

Юбилейна паметна изложба на почетния гражданин на Димитровград Панчо Панев ще бъде открита тази вечер в галерия-книжарница „София прес” от 18 часа. Изложбата е в негова памет и е посветена на 80-та годишнина от неговото рождение, съобщи синът на художника Георги Панев. В експозицията ще бъдат представени платна от графика, акварел и живопис. Роденият на 29 май 1937 г. в димитровграското село Крепост Панчо Панев почина внезапно на 10 декември 2015 г.

В последните години от своя живат той заедно с брат си Христо Панев превърнаха родното си село Крепост в художествена галерия на открито, като изрисуваха десетки сгради. През 2001 година и двамата творци бяха обявени за почетни граждани на Димитровград.

Панчо Панев е завършил Художествената академия в София. Автор е на множество самостоятелни изложби в София, Будапеща, Букурещ, Петербург, Пловдив, Пазарджик, Димитровград, Хасково, Перник, Велинград и др. През 2009 г. става носител на наградата за най-добра изложба „Мечът на Ромфея”. Негови творби са притежание на много престижни галерии у нас и в чужбина. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?