DGNEWS.EU

Община Димитровград ще подкрепи децата с аутизъм

Община Димитровград ще подкрепи децата с аутизъм
Mar 29
16:51 2018

На 2 април сградата на Община Димитровград ще бъде осветена в синьо в подкрепа на децата, страдащи от аутизъм. Това решиха днес общинските съветници, подкрепяйки инициативата на техния колига и председател на сесийна група "Да за Димитровград!" Стефан Димитров. Кампанията ще се провежда всяка година, а целта е да се засили общественото внимание към проблема.  

Така Димитровград ще отбелязва Световния ден за информираност за аутизма. 
При разглеждането на докладната председателят на ОбС Гергана Кръстева обяви, че темата е засегната в два стратегически общински документа, а три са социалните заведения, в които може да се получи подкрепа. Днес бе решено общината ежегодно да организира безплатни обучения на родители на деца с аутични разтройства и различни образователни и здравни инициативи.

Кръстева огласи, че в общината има 12 случая на деца, страдащи от аутизъм или подобни разстройства. "Повечето родители на деца с аутизъм не желаят това да бъде афиширано и се притесняват. Може би обществото ни ще узрее и за този проблем по-нататък и ще успее да приеме различните хора", заяви тя. 
Засега е планувано първото обучение да се проведе през есента на тази година. От общината са поканили през ноември в Димитровград да гостува проф. Надя Полнарева, ръководител на клиниката по детска психиатрия на Александровска болница.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?