DGNEWS.EU

Работещите в детското и училищно здравеопазване излизат на протест

Работещите в детското и училищно здравеопазване излизат на протест
Mar 26
13:06 2018

Символичен протест ще проведат на 28 март здравните работници в детското и училищно здравеопазване в община Хасково. Искането на специалистите по здравни грижи е минимум 70 лева увеличение на основната работна заплата. Към момента основното трудово възнаграждение на работещите в здравни кабинети е 585 лв., а на медицинския персонал в яслени групи - 635 лева. Съгласно действащия Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, основната работна заплата не следва да е под 700 лева. Това коментираха от Регионалния съвет на КНСБ Хасково и координационния съвет на Федерация на синдикатите в здравеопазването към синдиката.

В съобщение да медиите синдикалистите посочват, че с държавния бюджет от 2018 г. се увеличиха съществено стандартите на работещите във „Функция здравеопазване“ спрямо 2017 г.: за дете в детски ясли към общински детски градини с 21 %; за дете в общински училища с 22,7 %; а за дете в яслена група към целодневна детска градина 14 на сто.

„Община Хасково, като делегирана от Държавата дейност и местна отговорност, осигурява изцяло възнагражденията на работещите в сектора. Фонд работна заплата на медицинския персонал, работещ в яслени групи към детски градини и здравни кабинети в общината, реално е увеличен от държавата с около 13 % /над 144 000 лв./. Независимо от същественото увеличение на страндартите, предложението на Община Хасково е за увеличение на работните заплати с 20 лева”, посочват от синдиката.

Символичният протест в сряда ще първа стъпка на протестни действия на хасковските здравни работници.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?