DGNEWS.EU

Оформят новата промишлена зона между Димитровград и Хасково

Оформят новата промишлена зона между Димитровград и Хасково
Mar 13
16:23 2018

Нова промишлена зона с подходяща инфрастурктура ще се обособи между Димитровград и Хасково в следващите една до две години. Зоната фигурира в приетия миналата година Общ устройствен план на община Димитровград и обхваща земи по протежение от двете страни на главния път след село Крепост. В момента в нея се намират новият завод на „Язаки” за автомобилни кабелни инсталации за „Мерцедес”, чието официално откриване предстои. Там е работещата вече асфалтова база на Щрабаг и бъдещето предприятие на турската Са-Ба за автомобилни фарове, стопове и осветителни тела. В зоната вече се позиционира и компанията „Армада” за производство на дантели, а скоро строителство се очаква да започне и турската фирма „Сън”. Бензиностанция с шоурум, хотел, търговски площи, са също сред бъдещи инвестиционни намерения в нея.

За да отговорят на големия инвеститорски интерес сега държавата и общината се налага да инвестират в инфраструктурата. След цялостното асфалтиране на пътя между двата града, в най-скоро време започва изграждането и на кръгово движение в района на зоната, което ще позволи свободно движение и в двете посоки.

„Благодарение на кмета на Димитровград Иво Димов, който има изключителни позиции и желание нещата да се решават хубаво и по европейски, започнахме да мислим в движение да задоволяваме този инвеститорски интерес. Едно сериозно строителство се нуждае от инфраструктура, ток, вода, удобни връзки с основните пътни артерии и магистрала „Марица”, коментира главния архитект на Димитровград Томи Томов. По думите му за оформянето на новата промишлена зона общината ще предприеме сондажи на два нови кладенеца за вода, дейности по изместване на водопровод, нов канал, осветление, ремонт на вътрешен път към Домостроителния комбинат и др. Целта е зоната да е удобна както за бизнеса, така и за хората, които ежедневно ще я посещават – работници и служители, търговци и др.

До появата през 2016 г. на първия голям строителен инвеститор в района - „Хоризонт – Иванов”, който изгради японския завод, малцина предполагаха, че само за две години зоната ще се разрастне. Разбира се, първите печеливши станаха собственици на земи, които успяха да изтъргуват изгодно имотите си с инвеститорите, и този процес продължава. Инвеститорският интерес вдигна цените на земята и тя вече се търгува на нова между 12 и 20 евро на квадратния метър. Очаква се развитието на зоната да продължи. Нищо чудно до няколко години „сливането” на Димитровград с Хасково по протежение 15-километровия главен път, да бъде реален факт, смятат експерти.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?