DGNEWS.EU

Сплотено лекарско съсловие и добро отношение към пациента вади болницата от колапса

Сплотено лекарско съсловие и добро отношение към пациента вади болницата от колапса
Mar 12
10:55 2018

Димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина” да възвърне позициите си на пазара на медицински услуги в хасковски регион на нива от 2009 година, е сред целите на управителя й д-р Матей Матеев. Това става ясно от програмата му за бъдещо управление на общинското лечебно заведение, с която преди дни той издържа конкурса за втори управленски мандат. Разработката от 37 страници съдържа анализ на здравната система в страната, анализ на дейността на МБАЛ „Св. Екатерина”, концепция за нейната организационна промяна и устойчиво развитие и др.

Сред краткосрочните цели заложени в нея са: финансова стабилизация и увеличаване обема на дейности на болницата; намаляване на разходите и подобряване на психоклимата; подобряване отношенията и връзките с различните звена от здравната система функциониращи в общината; усъвършенстване на вътрешните правила за работна заплата и методика за допълнително материално стимулиране; привличане на лекари специалисти според нуждите на болницата и на млади новозавършили доктори чрез устойчиви насърчителни мерки; подобряване имиджа на здравното заведение и др.

В програмата си Матеев посочва, че „има обективни и субективни грешки, особености и пречки, които през следващите години трябва да се преодолеят, да се подобри ефективността на някои дейности, да се подобрят технологичните възможности, да се увеличи приема на пациента”. Той е оптимист за бъдещето на димитровградската болница. Доводите му в тази връзка са добрата й материална база, оборудване и техника, утвърдените специалисти, подкрепата на общината, и факта, че 8 отделения и клиничната лаборатория са от второ ниво по медицински стандарти, на каквито отговарят много областни болници. 

От анализа му е видно, че за 2017 г. болницата има над 3,3 млн. лв. приходи, които са с 51 000 лв. повече от предходната. Миналата година през десетте отделения на болницата са преминали общо 5907 пациента, което със 137 по-малко в сравнение с предходната. Според Матеев натовареността на болницата е ниска, а използването на ресурсите й е наполовина от реалните възможности. Като тревожни той определя ниската натовареност на легловата база, както и факта, че 31 на сто от лекарите в болницата са пенсионери. Обвързването на заплатите с финансовите резултати на всяко отделение поражда до напрежение и демотивация на персонала и оттам до спад в притока на пациенти.

Като изключим външните фактори, законодателни пречки и финансови ограничения, налагани административно на общинските болници, в програмата изпъкват две основни предизвикателства, с които МБАЛ „Св. Екатерина” ще трябва да се справи, ако иска да оцелее - сплотяване на лекарското съсловие в общината и подобряване на отношението към пациентите. Матеев посочва, че влошените отношения между джипита, специалисти от извънболничната помощ и лекари в болничната помощ, води до насочване на пациенти към Хасково, Пловдив, Стара Загора и София.  

Независимо че мина процедурното „сито” пред комисията, бъдещият нов управленски мандат д-р Матеев в края на месеца ще трябва да одобрени и Общинския съвет. И в двата случая обаче д-р Матеев ще остане на шефския пост. В първия като новоизбран, а в във втория като временен до нов конкурс.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?