DGNEWS.EU

„Да за Димитровград“ с инициатива в подкрепа на страдащите от аутизъм

„Да за Димитровград“ с инициатива в подкрепа на страдащите от аутизъм
Mar 12
10:06 2018

Нова докладна, насочваща вниманието към деца и младежи с аутистични разстройства внесе за обсъждане на предстоящото заседание на Общински съвет – Димитровград председателят на съветническата група на коалиция „Да за Димитровград“ Стефан Димитров. Неговото предложение е Община Димитровград да се включи в инициативата „Освети в синьо“, като за целта сградата на Общинска администрация да бъде осветена със сини светлини, за да привлече общественото внимание към състоянието.

„На 2 април се отбеляза Световния ден за информираност за аутизма. Инициативата е на ООН и цели да алармира света за превръщането му в глобален проблем. Въпреки че тя датира от 2008 година, в Димитровград този ден не е отбелязван официално никога”, коментира той. С оглед нарастващия брой на хората с аутистично разстройство и нуждата на обществото от осведоменост по темата, Стефан Димитров смята, че Световния ден за информираност за аутизма трябва да се отбележи и тук.

Днес клиничните изследвания показват, че едно на всеки 100 деца по света се ражда или развива аутистично растройство, но честотата варира много в различните общества, както и по отношение на вида на отклонението. В България броят на хората с аутизъм е неизвестен. От решаващо значение за тях са ранната диагностика, адекватната терапия, рехабилитацията, специализираната помощ, доброто образование и заетостта, за да се избегне задълбочаване на аутизма и последващата социална изолация, обясни Стефан Димитров.

„Смятам, че е наложително Община Димитровград да даде своя принос за повишаване осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство, като организираме безплатни обучения и семинари за родителите им”, допълни Димитров. По неговите думи инициативата трябва да стане част от Общинската стратегия за развитие на социалните услуги 2016 г.-2020 г., като бъдат включени образователни и здравни услуги и дейности, с цел разпостраняване на информация за облекчения, помощи и терапии за деца, юноши и младежи с аутизъм.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какво е за Вас 8 март?