DGNEWS.EU

Вицесветовен шампион тренира боксьорите на Димитровград

Вицесветовен шампион тренира боксьорите на Димитровград
Mar 10
13:40 2018

Вицесветовният и двукратен европейски шампион по бокс Димитър Щиляинов води днешната тренировка на димитровградските състезатели от боксов клуб „Спартак”. Именитият ни боксьор доведе възпитаници на своята школа в Стара Загора за съвместни спаринги, в които младите състезатели да обменят опит в Димитровград. Боксьорите направиха своята загрявка на открито на централния площад, след което влязоха да тренират в залата си в кино "Миньор".

Това е поредната визита на Димитър Щилянов в Димитровград, съобщи членът управителния съвет на клуба Цанко Сталев. Той определи съвместните тренировки като изключително полезни за димитровградските състезатели, защото чрез тях младите надежди получават ценни знания от най-добрия български боксьор. В днешната тренировка на Димитър Щилиянов помага и наставникът на димитровградчани Яни Тумбалов.

„Спортът е най-добрия лек срещу агресията. Децата трябва да спортуват без значение какво, защото спортът възпитава у тях дисциплина, прави ги по организирани и целеустремени, развива и други полезни качества, които ще има помогнат в живота”, сподели пред dgnews.eu 42-годишният ветеран. Според него държавата и общините трябва да подпомагат финансово по-добре спортните клубове в малките градове, тъй като те именно възпитават децата в любов към спорта и полагат основите за създаването на български шампиони.

Федерациите подпомагат финансово състезателите на европейски и световни първенства, но докато един състезател стигне това високо ниво, той е тренирал усилено години преди това. Таксите са минимални, защото е непосилно за родителите да плащат скъпо. В същото време клубовете се грижат и за състоянието на тренировъчните зали, спортните екипировка и оборудване и т.н. Самият Щилиянов има свой клуб, който е поел разходите по тренировките на 7 момчета от дом за деца лишени от родителски грижи.    

Димитър Щилиянов Панайотов е роден на 17 юли 1976 г. в Сливен. Световен вицешампион през 2001 г. и Европейски шампион 2002 г. и 2004 г. Участник е на Олимпийските игри в Атина през 2004 г., когато категорично се присъединява в съзвездието на най-ярките звезди на българския бокс. Той е единственият боксьор в България, който е ставал 17 пъти републикански шампион, 11 от които при мъжете. Абсолютен рекордьор, изпреварвайки тримата легендарни 10-кратни шампиони на България Петър Станков, Божидар Иванов и Петър Стоименов. Избран сред „Тринайсетте златни ръкавици на България“.

От 1999 г. до 2004 г. е капитан на мъжкия национален отбор по бокс. През 2002 г. става европейски шампион за аматьори в Перм. В петте си мача до златото българинът отстранява турчин, швед, украинец, италианец и французин. Тогава попада в ранглистата на ЕАБА. През същата година е обявен за „Почетен гражданин на Сливен“. Отличен за изключителен принос на международния ринг и от вътрешните първенства.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?