DGNEWS.EU

Забавно-духовият оркестър стяга концерт за кларинетиста Петко Радев

Забавно-духовият оркестър стяга концерт за кларинетиста Петко Радев
Mar 08
12:43 2018

Едни от най-добрите ученици акад. Петко Радев ще свирят в Димитровград на 13 април. Концерт по повод 85 години от рождението на именития български кларинетист, подготвя димитровградския Забавно-духов оркестър. На сцената на театър „Ап. Карамитев” от 18 часа ще свирят известни имена като Теодосий Спасов, Илиян Илиев, Еди Сарафян и др. Инициатори за паметния концерт са братята кларинетисти на димитровградския оркестър Митко и Веско Митеви, които също са ученици на акад. Петко Радев.

В програмата са включени класически произведения на Вебер, новия концерт на Теодосий Спасов за кавал, кларнет и симфоничен оркестър, произведения на Гершуин, италианския композитор Мишел Мангани и др. Кулминацията на концерта ще изпълнението на едно от известните хора на именития Петко Радев. Входът ще е с покани.

Роденият на 9 април 1933 г. в село Свобода, Чирпанско акад. Петко Радев, наследява любовта към кларинета от баща си. Започва да свири първо народна музика. Рядката му дарба го отвежда в музикалната академия в София, където завършва в класа по кларинет на Сава Димитров. Свири като първи кларинетист в оркестрите на БНР, Софийската филхармония и миланската опера "Ла Скала". Преподавал е кларинет в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София и АМТИИ — Пловдив.

През музикалната си кариера той прави множество записи на българска народна музика, сред които се отличава "Криво Садовско хоро". Петко Радев почина на 23 септември 2017 г. в София. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?