DGNEWS.EU

БЗНС в Димитровград почете Александър Стамболийски

БЗНС в Димитровград почете Александър Стамболийски
Mar 01
18:00 2018

Годишнина от рождението на видния земеделски лидер Александър Стамболийски почетоха днес членове на структурата на Български земеделски народен съюз /БЗНС/ в Димитровград. Начело с председателя на структурата Леко Леков, земеделците поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на водача на земеделската партия в града. Събитието премина с разкази за живота и делото на великия българин, чието име историята ще пази винаги.

Александър Стамболийски е роден е на 1 март 1879 г. в Славовица, Пазарджишко. Учи в земеделското училище в Садово (1893 – 1895) и завършва Лозаро-винарското училище в Плевен (1895 – 1897). В Плевен е ученик на основателя на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. През 1899 участва в учредителния конгрес на БЗНС. През следващите години учи философия в Хале и агрономия в Мюнхен.

След завръщането си в България, той се занимава с политическа дейност. През 1908 г. Стамболийски е избран за народен представител от БЗНС. Той се превръща във фактически водач на БЗНС и под негово влияние съюзът е преобразуван от съсловна организация в политическа партия.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?