DGNEWS.EU

Васко Кръпката: Димитровград не е Меката на чалгата!

Васко Кръпката: Димитровград не е Меката на чалгата!
Васко пя с най-сериозните си фенове в кафето на КДК
Feb 10
19:08 2018

За втори път в рамките на година гостувате в Димитровград...

- Много пъти съм бил в Димитровград. Радвам се, защото тук сме въртели страхотни купони и мотосъбори. Димитровград не е Меката на чалгата. Това са глупости. За съжаление репутацията на града е такава, но аз винаги съм се борил и съм обяснявал на приятели и навсякъде, където ходим, че в Димитровград има страхотни рокаджии и хора които слушат сериозна музика - класика и джаз. Това че някой е създал някаква силиконова посттекезесарска субхалтура, не означава че хората тук са такива.  

- Какво ново се случва с Васко Кръпката?

- Бях на турне в Америка с китарата на Георги Минчев почти два месеца. Посетих 34 щата, изнесох 21 концерта, преминах 18 000 км по земя и 20 000 км по въздух. Много съм се заредил, най-вече защото осъзнах, че най-хубавата част от пътешествието, е завръщането у дома. Осъзнах, че България е направила крачка напред. Кой каквото ще да разправя, напук на цялата негативна енергия, която се сипе от медии, от фейсбук, откъде ли не, ще ви кажа, че България е едно прекрасно място за живеене. По мое скромно мнение на човек, който е обиколил цяла Европа, почти цяла Америка и Скандинавия. Тук слънцето грее по различен начин, тук имаме много добър интернет, страхотна храна, прекрасни хора, „убийствени” купони, много работа, почти цялата земя е обработена.

Не възхвалявам днешните управляващи, нито които да били, но искам да си отворим душите за хубавите неща, които ни се случват. Когато бях на 20 години не си представях, че ще имам такива възможности и свобода. Свобода на избор. Не съм си представял, че ще имам такъв бърз интернет, връзка с целия свят, и такава вкусна храна. Вие не може да си представите там какви боклуци ядат. И нашите не са кой знае какво, но едно най-обикновено кебапче от супера при нас, е много по вкусно от най-скъпата пържола в Америка. Там клубовете са празни, музикантите свирят на кофичка, те са обслужващ персонал. Аз съм много разочарован от това. А в България музикантите сме на уважение. Изобщо света е много изтрещял. Ние си мислим, че само България е изтрещяла. Но това успокоява, че не е само нашето племе.

- Каква е вашата равносметка за България от дистанцията на 29 години, когато пяхте емблематичните парчета?

- Ние постигнахме много неща за които не съм и предполагал. Тогава исках да няма открит лист за Петрич, да не ме е страх като видя милиционер, да имам право на мнение и такива неща. Не съм си представял, че ще има толкова частни медии, че ще има толкова банани по магазините, че ще мога с личната си карта да обикалям света. Не съм си представял, че българския лев ще е конвертируем. Или че сина ми няма да ходи задължително в казарма, а ако иска може да се запише и пари да изкара. Не съм си представял тези неща. Но основното не се случи– не се събудиха хората. Приспаха ги. Приспивачите излязоха много мощни и дебело спонсорирани. Стойности като „едно ферари с цвят червен за теб и за мен”, „шат на патката главата”, „за крадец не ставаш сине – ти си будала”, „дънките ще цепна само да те гепна” и др. Проповедниците на тези стойности бяха дълбоко спонсорирани от мафията, от някакви незнайни, които имат медии до ден днешен и огромно влияние.

- Да разбирам, че според вас, това е било целенасочено?

- Естествено. Дълбоко спонсорирана, целенасочена, опростачваща халтура, която доведе българина до такова дередже, че да не може да се зарадва на обикновените си неща. Те искат, постоянно хората да се радват на все по пълни колички от хипермаркетите, на лъскави коли и такива неща. Децата у нас се радват на най-скъпите телефони, а в Германия до първо причастие нямат право на телефон.

- Протестите от последните месеци, не носят ли все пак искрица надежда?

- Винаги ще има гражданско общество. Ние против Орешарски стояхме една година на улицата, и спечелихме тази битка – с кротки, чисти улици, без фасове. Ако не бяха тези протести Орешарски щеше да си изкара цял мандат. Така че аз вярвам в общественото мнение, в духа на българина, в гражданско общество, но общо взето масово хората бяха приспани.  

- 2,5 милиона българи подкрепиха референдума на Слави. Подигра ли се след това властта със суверена?

- Не, защото народът сам си го търси. Първо тези политици, които са в момента, ги е избрал този народ. Те са дошли с избори. Докато това шоу е наложено от спонсори в най-гледаното време на телевизията. Този човек, който направи чалгата институция, който затвърди послания и с които съсипа няколко поколения, няма как да му повярвам. Дори и да харесвам някаква част от този референдум, аз не вярвам на човека.

- Учуди ли ви, че толкова наши сънародници поискаха смяна на избирателната система?

- Системата си е ОК. Системата е демократични избори. Системата не е диктатура на пролетариата или диктатура на националсоциализма. Системата не е дошла с „Калашников” като на Девети септември със съветската армия отзад да избива опозицията. На комунист не му падна един косъм от главата. За което съм доволен. Аз не искам тук кръвопролития. Искам всичко да става мирно с избори. Така че мен системата не ме притеснява, притесняват ме тези, които са избрани. Защо са избрани тези хора? Какъв е Бойко Борисов? Вие правите ли разлика между Слави Трифонов, този другия от Хиподил, който пее „Ще ви е.. майките” или Бойко, не знам от кои беше ВИС, СИК, бодигард. Аз не правя разлика между тези хора. Този шоумен да направи така хората да не избират такива политици. Не да сменя системата. С какво ще я замени – с диктатура на кючека.

Напоследък се чува президентска република?

Глупости на търкалета.

Къса ли е народната ни памет?

Паметта е една и съща, въпросът е какво се поддържа. Комунизмът не беше отречен. Когато националсоциалистите, наречени след това нацисти са победени от Великите сили, тогава техните деца са си сменили имената, за да се разграничат от нацизма. А в България децата на комунистите се гордеят с това. Унгарските комунисти, когато падна Берлинската стена, напуснаха сградата си в центъра на Будапеща, казаха съжаляваме, това беше грешно и престъпно, оттеглиха се, закриха си партията и Държавна сигурност, и си дадоха сградата за музей. И в момента децата отиват там, в „Къщата на терора” и гледат историята на комунизма в Унгария.

Последният разгорял се дебат бе за влизането на комунизма в учебниците…

Разбира се, че трябва, както е влязъл и фашизма. Те сега твърдят, че са се борили против фашизма. Първо, според мен, тук кой знае какъв фашизъм не е имало. Да, били сме съюзници на Германия, което е факт. Но другия факт е, че нито един евреин не е депортиран, че съветски войник не е загинал на наша територия през Втората световна война. С какво са се борели, когато са избивали опозицията, Трайчо Костов и своите дори, когато са затваряли хора с чарлстонки, и хора които слушат рокендрол. Това също ли е борба с фашизма, питам аз. Комунизмът трябва да се изучава, но без злоба и мъст. Трябва да има памет за това, което се е случило. Не хората да викат „Хубаво си беше при Бай Тошо”, а ако го върнеш след седмица ще ореват орталъка.

В кои три области са нужни реформи, които вече 29 години чакаме?  

На първо място е съдебната система и полицията. Да има възмездие за престъпниците. Полицаите са безсилни, колкото и да искат да са честни и да си свършат работата, след като престъпниците си плащат в съда и ги пускат. Другите са образованието и културата. Не 12-годишни момичета да изглеждат като проститутки, или когато жена ми, която е учителка, излезе с акордеон пред децата и ги учи на „Питат ли ме де зората”, те да отговарят – „Шат на патката главата”. Чалга ерата отмина. Спираме на първата бензиностанция. Виждаме дискове. Най-отгоре са Павароти, Емил Димитров, Лили Иванова, Щурците, новия албум на ФСБ, а най-долу в краката – може да видим, може и да не видим - чалга. Българската музика се възражда. Хората пеят народни песни, играят хора, ръченици.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?