DGNEWS.EU

Спекулации с цените на торовете заблуждават земеделците в България и Гърция

Спекулации с цените на торовете заблуждават земеделците в България и Гърция
Това коментираха големите търговци на земеделско изложение „Агротика“ в Гърция
Feb 06
09:35 2018

Земеделските производители в България и Гърция са в очакване за рязко спад на цените на азотните торове. Такива нагласи изразиха големите търговци с традиции на престижното земеделско изложение „Агротика“ в южната ни съседка, провело се наскоро.

В разговорите между представители на гръцки и български компании, в които участва и председателя на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ АД Стефан Димитров, стана ясно, че причината за очаквания спад в цените на азотните торове е множеството нововъзникнали търговски компании, които в стремежа си за бърза печалба предлагат нереално ниски цени, по-ниски дори и от тези при крупните сделки.

Представителите на утвърдените фирми в Гърция коментираха, че това е нелоялна пазарна стратегия на новите компании, която цели да въведе в заблуда земеделските производители, като предлага уж изгодни условия – ниски цени, в които не са калкулирани разходите за доставка, в комбинация с отложено плащане. В крайна сметка клиентите ще останат излъгани в разгара на сезонна за пролетно подхранване на засетите култури през март и април. В резултат ще им се наложи да плащат допълнително по 50 евро на тон, за да получат азотните торове, които са закупили за подхранване на посевите във фазата на вретенене.

Стефан Димитров коментира, че подобна е и ситуацията в България. Родните производители са в очакване след спада на долара спрямо еврото цените на торовете значително да се понижат. Според него при ограничено предлагане и наличие на повишено търсене, резултатът от предлагането на евтини азотни торове с отложено плащане от фирми със съмнителна репутация, стойността на азотните торове ще се повиши. В тази ситуация ще се наложи земеделските производители да закупуват стоката на по-високи цени, за да извършат необходимото торене. Утвърдените фирми с дългогодишни традиции и опит обаче са наясно, че някой спекулира с цената на торовете на пазара. А в крайна сметка потърпевши ще са земеделците, които ще останат излъгани, коментира Димитров.

Председателят на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ коментира, че при разговорите с гръцките си колеги, са взели решение да популяризират проблема, за да предпазят земеделците от нерентабилни сделки. От компанията са убедени, че интелигентното земеделие се гради върху правилното планиране на ресурсите. А значителна част от тези на производителите са предназначени за закупуването на азотни торове.

Искрено вярвам, че прогресивните земеделци не правят компромис с качеството на торовете, които закупуват. И се надявам, че поради тази причина няма да си позволят да бъдат заблудени от представители на фирми без опит и традиции в търговията на азотни торове, обобщи Стефан Димитров. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?