DGNEWS.EU

Изида представя Димитровград в национална археологическа изложба

Изида представя Димитровград в национална археологическа изложба
Feb 02
15:11 2018

Уникалната мраморна статуя на богинята Изида и глава на сатир ще представят Димитровград в националната изложба „Българска археология 2017“. Това ще и първото показване на двете ценни находки пред широка публика, след откриването им през октомври м.г. от гл.ас. д-р Веселка Кацарова в НАИМ при БАН, която води разкопките на Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. Припомняме, че 80-сантиметровия мраморен торс на богинята Изида е най-високият открит в България. Подобни скулптури има в Капитолийския музей в Рим и в Музея на изкуствата във Виена.

Артефактите от египетски мрамор, датиращи от ІІ век, са сред най-интересните открития от изминалия археологически сезон, включени в изложбата. Експонатите ще бъдат показани в Националния археологически институт с музей при БАН от 17 февруари до 1 април 2018 г. В изложбата тази година са включени находки от 22 археологически обекта, илюстриращи развитието на културата в днешните български земи от палеолита (над 40 000 г. пр. наше време) до Средновековието. В нея ще могат да се видят още златни украшения, бронзови фигури, изящни стъклени съдове, керамични антропоморфни фигури и др.

В момента статуята на богинята Изида и главата на сатир се реставрират, за да бъдат представени в пълния си блясък в 11-ото издание на националната археологическа изложба. Основното им почистване и консервация ще позволи дълготрайното им излагане в димитровградския музей след това. Изложбата се организира всяка година с подкрепата на още 17 музея по повод Деня на археолога 14 февруари. През последните 9 години община Димитровград неизменно присъства със свои археологически находки в изложбата. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?