DGNEWS.EU

Набират ученици за космически лагер Space Camp Turkey

Набират ученици за космически лагер Space Camp Turkey
Feb 01
14:37 2018

Деца и младежи от цяла България могат да участват за стипендия за космическия лагер Space Camp Turkey до 1 март. Програмата е с продължителност една седмица и дава възможност на ученици от 9 до 15 години да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе по една от следните три теми: Създадено за Космоса - използвано на Земята”; Космическите пионери; или Спорт в Космоса. Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок. Размерът на стипендията покрива таксата за участие в размер на $1250. Стипендиантите ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят. Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на SpaceCampTurkey в България - spacecamp.cct.bg или директно през този линк.

В Хасково проектът ще бъде представен на пресконференция на 2 февруари, петък, от 15,00 часа в зала „Марица“ на областна администрация. Гост-лектор ще е координаторът на Space Camp Turkey за България от Център за творческо обучение - д-р Гергана Райжекова. За допълнителни въпроси могат да пишат на spacecamp@cct.bg, на телефон 0882 506 425 или директно по време на пресконференцията.

В света има три космически лагера - в САЩ, Канада и Турция. Сред най-известните им възпитаници са хора като Илън Мъск - създателят на SpaceX и автомобилите “Тесла”, носителката на наградата “Оскар” ЧарлийзТерон, съоснователят на Google Сергей Брин и много други, сред които и пет астронавтки на НАСА. От 2003-а година насам лагера в Измир са посетили около 850 български деца от над 50 градове и села в страната. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Как ще отпразнувате 14 февруари?