DGNEWS.EU

Днес имен ден празнува Татяна

Днес имен ден празнува Татяна
Jan 12
09:00 2018

На 12 януари църквата почита паметта на Света мъченица Татяна. Имен ден празнуват Татяна, Татияна, Таня, Траяна.

Татяна била дъщеря на един от най-известните римски префекти. Произлизала от знатно и богато римско семейство. От малка тя била проникната от християнската вяра, а когато дошло времето била посветена за дяконеса.  Изцяло се отдала на милосърдие и молитви, отказвайки се от светските радости, се обрекла на целомъдрие.

Без да гледа на знатното положение на Татяна и нейния безукорен живот император Александър Север, който не бил последовател на Христовата вяра, наредил тя да бъде заведена в храма на Аполон. Девойката отказала да стори това и по нейната молитва идолът се сгромолясал и разбил на парчета.

Младата Татяна била многократно подлагана на свирепи изтезания и накрая изболи очите й. След всяко мъчение обаче Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Това обърквало мъчителите й. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелия лъв. Вместо да я умъртви дивото животно започнало да се умилква около светата мъченица - ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин. Около 225 г. Татяна и баща й били обезглавени.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?