DGNEWS.EU

Международни експерти работят по проекта за градска мобилност в Димитровград

Международни експерти работят по проекта за градска мобилност в Димитровград
Водещи експерти от Технологичния университет на Виена участват в съставянето на плановете по градска мобилност и подобряване на транспортните методи
Jan 10
13:06 2018

Двудневна работна среща на международни и български експерти по градска мобилност стартира от днес в Димитровград. Във форумът участват над 20 специалисти от 8 държави, които са представители на 15 партньори по проекта “CHESTNUT”. Работната среща бе открита официално от кмета на Димитровград Иво Димов.

„За мен е изключително удоволствие като кмет да ви приветствам в най-младият град не само в България, но и в Европа. Димитровград е уникален като архитектура и градоустройство и население. Построен преди 70 години с безвъзмезден труд на хиляди младежи и девойки от цялата страна. Надявам се покрай работата да имате възможност и да разгледате нашия град и да се докоснете до неговата атмосфера. Пожелавам успех на проекта, който е важен и с огромен потенциал. Сигурен съм че с всички 15 партньори по проекта има какво да обменим като знания и опит”, заяви градоначалникът.

Международният екологичен проект е на стойност 2 млн. евро и се финансира по програмата за транснационално сътрудничество „Дунав” 2014-2020 г. Община Димитровград, чийто проект е за 150 441,35 евро, е била единствената в България поканена да се включи в него, научи dgnews.eu. В рамките на проекта ще се разработят устойчиви планове за градска мобилност, елемент на обща транснационална стратегия с цел намаляване на вредните емисии от моторни превозни средства и тяхното използване в следващите 5 години. Сред специфичните цели на проекта са и пилотни дейности свързани с услуги за споделяне на превозни средства и отдаване на велосипеди.

Партньори на Община Димитровград по проекта са: Община Веленье, Словения (водещ партньор), Регионален център за развитие Копер (Словения), Технологичен университет на Виена, Община Вайц (Австрия), Община Прага, Община Будапеща, Община Дубровник, Развойна агенция област Задар, Панонска бизнес мрежа, Унгария, Община Одорхею Секуеск, Румъния, Център „Агенция за регионално развитие“, Румъния, „ЛИР Еволюция”, Босна и Херцеговина, Областна управа на Вас (Унгария), Министерство на инфраструктурата в Словения.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?