DGNEWS.EU

Бабин пазар отива до бившата Билла, разполагат търговците по улицата

Бабин пазар отива до бившата Билла, разполагат търговците по улицата
Jan 10
12:15 2018

Зеленчуковият пазар в Димитровград, известен като „Бабин” ще бъде преместен временно до улицата северно от бившия магазин "Билла" в Димитровград, съобщи днес кметът Иво Димов. Това се налага заради мащабния ремонт на сегашното място на пазара, който ще започне напролет. Изместването на търговските маси на новото място ще започне в края на февруари. Разполагането им по северната улица до Билла ще наложи временно промяна на движението.

Иво Димов е коментирал с търговците идейния проект за ремонт на зеленчуковото тържище преди дни. На срещата е отпаднала идеята за изграждането на полуподземен паркинг до ПМГ „Ив. Вазов”, защото търговците са поискали пазарът да запази разположението си. Реконструкцията предвижда на сегашното място на пазара, да се изгради затворена метална конструкция. „Идеята е да направим пазара удобен и функционален за търговия на плодове и зеленчуци и през зимата, и през лятото, а не както е в момента, поясни кметът.

Масите, които сега са 160, ще бъдат намалени с 30-40 %, а местата ще се отдават най-вероятно чрез търг. Ще се запази възможността за преминаване на автомобили в едната посока, покрай масите, както е сега. Проектът предвижда още хандбалната площадка, която доскоро бе държавна собственост, да стане паркинг с 60 места. Три ще са входове и изходите на новия пазар. Освен маси, ще има и павилиони за продажба на хранителни продукти и цветя. Специална зона ще има за земеделските производители, както и административна част и кафене.

Новият пазар няма да има лаборатория, тъй като по наредба общината няма задължения да изгражда такава. Това е свързано с различните компетентни органи. Това, което можем да направим е да поставим в едно от помещенията кантари, които да даваме временно на търговци и производители, допълни още градоначалникът.  Той поясни проектът за модернизацията на пазара трябва да приключи да 200 дни. Припомняме, че за ремонта Министерски съвет отпусна 1,5 млн. лв. в края на миналия месец.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?