DGNEWS.EU

Най-много именници празнуват на днешния Ивановден

Най-много именници празнуват на днешния Ивановден
Jan 07
10:00 2018

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван всяка година на 7 януари от повече от 300 хиляди души. Близо 3000 са само именниците в община Димитровград. На днешния ден християните почитат Свети Йоан Кръстител, последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Наречен още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден приключва коледуването. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено „царя” на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, а накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Една от традициите Ивановденските обичаи е появата в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, със своите игри, музика и ритуали донасят разнообразие. Ритуалът показва, че е време студът и снегът да отстъпят пред първите пролетни лъчения и цялостното преминаване на Българската земя към ново начало. Кукерските игри са индивидуални за всеки район, но целта им е обща - да прогонят злите сили и да донесат здраве и берекет за предстоящата година.

Честито на именниците: Иван, Иво, Йоан,Йоана,Йоанна,Иванка, Ивана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жан, Жана, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелин, Ивелина, Ивайло, Жанет, Ина, Инка, Ива, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?