DGNEWS.EU

Янислав Георгиев извади Христовия кръст на Богоявление в Димитровград

Янислав Георгиев извади Христовия кръст на Богоявление в Димитровград
Jan 06
12:38 2018

19-годишният Янислав Георгиев извади Христовия кръст в Димитровград навръх Богоявление. Спортистът пръв стигна до разпятието в студените води на река Марица. Пръв за успеха му го поздрави неговия брат близнак Габриел, който също се пробва да във водата. Преди ритуала по хвърляне на кръста, отец Георги отслужи водосвет на брега на реката.

Янислав вади кръста за втора поредна година, но скача за него трит път. Днес общо 30 мъже се състезаваха за разпятието, а част от тях извиха мъжко хоро в реката. Той е футболист в мъжкия тим на Димитровград и тренира кик бокс в димитровградския клуб "Фаворит".

Пожелания за здраве и благоденствие отправи Янислав след излизането си от водата. Там го посрещна кметът на Димитровград Иво Димов, който му връчи пита, бутилка вино и награда от 200 лв., като едната стотачка бе лично негово дарение. За смелостта си да скочат във водите на Марица останалите получиха по 20 лв.

Стотици димитровградчани изгледаха богоявленския ритуал на днешния Йордановден. Дошлите можеха да се сгреят с чай и червено вино, осигурени от общината.

Днес ритуал по хвърляне на краста ще се извърши и в квартал Черноконево. Литийното шествие тръгва към реката в 13:30 часа от тамошната църква "Св. Георги".  

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?