DGNEWS.EU

Отбелязваме Богоявление. Йордановден е!

Отбелязваме Богоявление. Йордановден е!
Jan 06
09:26 2018

На 6 януари църквата отбелязва големият християнски празник Богоявление, известен и като Йордановден. На този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнесъл глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!". Оттук и названието на празника - Богоявление.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата се пречиства и придобива лековита сила. Затова денят е известен още като Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже влизата във водата и който го извади бива честит и здрав през цялата година.

Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръста. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Честито на именниците: Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Данко, Банчо, Бистра, Богдан/а, Боголюб/а, Богомил, Божан/а, Божидар/а, Божил, Бончо, Борислав, Боян/а и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?