DGNEWS.EU

Номинираха джазменът Димитър Русев за почетен гражданин на Хасково

Номинираха джазменът Димитър Русев за почетен гражданин на Хасково
Jan 05
11:54 2018

Ръководителят на Акустично джаз трио Димитровград Димитър Русев – Мутата е номиниран за званието „Почетен гражданин на Хасково”. Идеята за удостояването му с високото отличие тръгна от гражданска инициатива и подписка, в която се включиха дейци на културата от Хасково и Димитровград. Димитър Русев е създател на Младежкия джазов фестивал в бригадирския град, който се провежда всяка година през месец октомври в рамките на Есенните музикални дни. Пета година той инициира и провежда музикално образователната програма “В приказния свят на Джаза” за децата в детските градини на общината. Димитър Русев е организатор на международния фестивал HASKOVO JAZZ и на Джазово лято в морския комплекс „Русалка”, има участия и на джаз фестивала в Банско. Той е носител е на редица национални и международни награди, включително и за принос в културата от Община Димитровград.

През последните години Мутата организира в Димитровград гостуването на редица изложби на културните институти на Полша, Чехия и Унгария у нас. Чрез тях димитровградчани имаха възможност да се докоснат до творчеството на едни от значимите имена в европейската култура като унгарския пианист Бела Барток, основателя на чешкия анимационен филм Иржи Трънка, фотографите Бела Бернолак и Искандер Бахгет, художника Ищван Дамо, който е сред известните илюстратори в света, на творби на студенти по графика от Варшавската академия за изящни изкуства и др.

Роденият е през 1958 г. в Хасково Димитър Русев започва да свири на китара на 12 години. Оттогава музиката става негово призвание и страст, благодарение на които вече 30 години, джазът се развива в хасковския регион. Изнасял е концерти в Турция, Франция, Египет, Черна гора и Гърция. Русев е има и албуми с авторска музика: “Другите времена” (1998), “Русев Бенд” (2000), “Усещане” (2007), “Песента на вятъра” (2010). Създател е на Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България до 2001 г. Основател е на Джаз клуб Хасково. Водил е специализирани предаване за джаз музика в хасковски радиа. Неговата дъщеря Мирела също е избрала пътя на музиката.

Предложението за удостояването на Димитър Русев с почетното звание е внесено официално в общинския съвет на областния град от съветника на коалиция “За Хасково” Георги Пеев. Очаква се докладната да бъде разгледана от хасковските парламентаристи този месец. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?