DGNEWS.EU

Борците на Димитровград изпращат най-успешната 2017-а година

Борците на Димитровград изпращат най-успешната 2017-а година
Микяй Наим на световното първенство в Полша
Dec 29
12:53 2017

Най-успешната си година изпраща спортния клуб по борба „Димитровград”. Равносметката за възпитаниците на Салим Салим, Георги Георгиев и Иван Бонев, е повече от впечатляваща. За последните 12 месеца спортистите са участвали в около 50 състезания. Излизали са на тепиха почти всяка седмица през календарната година, а понякога в две и дори три състезания седмично. От държавни първенства спечелените медали са над 50. За четвърта поредна година борците ни в свободния стил са безспорни лидери в три възрасти и заслужено станаха отборни победители в страната.

През 2017 г. борцовият клуб е имал 12 участия на световни първенства и 16 участия на европейски първенства, в които димитровградчани са спечелили 4 медала и заели престижни три пети, едно седмо, три осми и две девети места. Общо 14 борци са защитавали честта на родната ни школа в елитната надпревара в Европа и на планетата. Състезателите Микяй Наим и Рухан Расим са се борили в две възрасти - първият за младежи до 20 и до 23 години, а вторият при момчетата и кадетите.

Изключително силна бе годината за национала ни Микяй Наим. Той стана вицесветовен шампион за младежи до 23 години, вицеевропейски шампион за юноши и Балкански шампион при юношите в сводния стил. 20-годишният димитровградчанин, който е втора година студент в НСА, заслужено бе отличен за пробив в световния елит от Българската федерация по борба. Той бе поставен под №7 в класацията на ТОП 10 сред националите ни, в която бе даден превес на мъжете и жените. Сред големите постижения на Микяй е победата му над турчина Сюлейман Атлъ, който е медалист от европейското за мъже и участник на Олимпиадата в Рио.

Като най-успешен млад борец в страната за 2017-а, федерацията отличи и друг състезател на „Димитровград” - 15-годиншят Рухан Расим. Добра година изпраща и начинаещият ни в елита при мъжете Димитър Иванов. Димитровградчанинът спечели две шампионски титли и златни медали на силния международен турнир по борба "Мемориал Дейв Шулц” в Колорадо Спрингс в САЩ и на международния турнир по свободна борба в Румъния. Бронзов медал на световното за ветерани завоюва и треньорът на клуба Иван Бонев.

В женската борба димитровградския клуб поддържа нивото си с малко на брой, но качествени състезателки. През 2017 година на европейски първенства Виктория Бобева стана пета, а Кремена Петрова и Таня Тенева се класираха девети. Петрова достигна девето място и на световното първенство.

„Не съм си представял, че на десетата година от основаването на клуба ще изпращаме толкова много състезатели на елитни първенства, и то не просто за участие. Новите медалисти от европейското Димитър Тодоров и Рухан Расим са приятни изненади, близко до медалите бяха още Боби Ников, Иван Бадавров, Веселин Петров, Димитър Иванов и др. Голяма част от момчетата и момичетата са в елитната десятка на европейски и световни първенства. Все пак човек трябва да бъде реалист кои сме, откъде сме, с каква база и възможности разполагаме”, сподели президентът на СКБ „Димитровград” Георги Георгиев.

„Ако някой знае как скоростно се развива борбата на световно ниво със 180 държави членки, ще разбере и каква е цената на едно 8-мо или 9-то място на световно или европейско първенство. За някои може и да прозвучи като клише, но в борбата всеки резултат действително изстрадан, защото е свързан с глад и болка, със сваляне на килограми и с чести травми.”, коментира Георгиев. Основна заслуга за постиженията на клуба от ръководството отдават на треньора Салим Салим, който е и национален селекционер на юношите в свободния стил. Постиженията му в последните години го наредиха редом до най-големите имена в световния борцов елит. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?