DGNEWS.EU

Филмов маратон на „Документално киночасие” в музея

Филмов маратон на „Документално киночасие” в музея
Dec 19
11:52 2017

Филмов маратон на инициативата „Документално киночасие” стартира от днес в Дом-музей „Пеньо Пенев” в Димитровград. В четири последователни дни - 19, 20, 21, 22 декември ще бъдат прожектирани документални филми от програмата на КинеДок. Всички прожекции са от 17 часа, времетраенето на филмите е между 60 и 80 минути.

Първите заглавия, които ще се прожектират тази вечер са "Висши заповеди" + "Онези". Двата документални филма представят две гледни точки към една криза, преди тя да стане тема номер едно в медиите - бежанците. „Висши заповеди“ разказва историята на една от унгарските граници, която местни хора пазят като доброволни цивилни патрули. Филмът „Онези“ ни пренася две години по-късно в мирно и заможно унгарско селце. Внезапно събитие смущава спокойствието в селото: през 2013-а нов бежански лагер е сформиран на няколко километра от границата. Новата ситуация повдигна въпроси за толерантността, страха от непознатото и миграцията.

В сряда, 20 декември, музеят ще представи филма „Лунна разходка с дядо ми" за връзката между поколенията в едно норвежко семейство и проблемът с деменцията на възрастните хора.

В четвъртък, 21 декември ще бъде прожектиран "Краят на света", в който няколко истории се преплитат в рамките на една нощ. Един радио журналист приема емоционални обаждания от слушатели, докато диспечер на спешно отделение слуша човешки трагедии. И двете в ефир, някак свързани помежду си. Някои от тях се обаждат на номер 112 за спешни случаи, дори да не е съвсем необходимо, а други звънят на радиото.

В петък, 22 декември, почитателите на документалното кино в Димитровград ще могат да гледат "Пара над реката". Филчът разказва за тромпетистът Лацо Дечи, саксофонистът Любомир Тамашкович и контрабасистът Ян Янкехе, които бягат от съветско-окупираната Чехословакия на Запад, където звездите им изгряват до тези на най-известните музиканти в света.

Снощи в  градска библиотека "Пеньо Пенев" бе прожектирано друго заглавие от програмата на КинеДок - "ФК Рома", представящ темата за расизма чрез разказ за успехите на чешки цигански отбор във футболно първенство самозащото другите в лигата отказват да играят с него.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?