DGNEWS.EU

Иво Димов: Проблемът на общинските болници не е лошо управление

Иво Димов: Проблемът на общинските болници не е лошо управление
Dec 15
15:19 2017

„Проблемът на общинските болници вече не е в лошо управление, а в подхода на държавата към тях. Ако доскоро говорихме за лош мениджмънт, какъвто бе случая с нашата болница и с натрупаните 4 млн. лв. задължения, при сегашните условия дори и най-добрия мениджър да управлява това търговско дружество, ще му е нужно чудо, за да се справи”. Това коментира кметът на Димитровград Иво Димов преди днешната си среща със здравния министър Кирил Ананиев. На нея той негови колеги от сдружението на общините ще настояват за адекватни решения спрямо общинските лечебни заведения.

„В сравнение преди две години, болницата в Димитровград е в по-добро финансово състояние, но това не намаля риска. В момента фонд работна заплата в болниците заемат около 80 %, с увеличението на минималната работна заплата от догодина, болницата в Димитровград ще мине 90-те процента. Сами разбирате че това е огромен процент от заработката на всяко едно дружество. Това се подчинява на елементарни търговски закони, които  няма как да бъдат прескочени. Така че трябва да се търсят различни варианти за дофинансиране и увеличаване на приходите и съкращаване на разходите. Лошото е, че за да функционират определени отделения не може да свиваш до безкрайност, защото трябва да се покриват медицинските стандарти. Всяка година отлагаме агонията на общинските болници за по нататък. Кардиналното решение е в ръцете на държавата. Аз съм наясно че това не може да се случи от днес за утре, но ако до една година нищо не се случи, кметовете ще бъдем изчерпани”, коментира Димов.  

От сдружението ще настояват с до 20 % увеличение на стойностите на клиничните пътеки за болници от първо и второ ниво, каквито са общинските и прецизиране на над лимитната дейност и нейното разплащане, ще поискат кметовете. „Много е важно лимитите да бъдат прецизирани за всеки месец. Това което беше подписано със здравната каса миналата година не облагодетелства повечето общински болници. Факта че зимните месеци, когато постъпват много пациенти болниците имат ниски лимити, а лятото когато заболяамостта е ниска – високи, е доста показателен. Надявам се да чуем намеренията на здравния министър относно бъдещето на общинската болница в Димитровград. В последно време делим здравеопазването на общинско и държавно, което се подпомага от държавата, а общинското да се спасява от местната власт. Ние се оправяме, но това са временни мерки, които не дават дългосрочно решение на проблемите”, зави Димов.  

Той изрази надежда, че гласът на кметовете ще бъде чут от здравния министър. Кирил Ананиев дълги години е бил в системата, много добре познава проблемите на болниците и финансирането през здравната каса, затова се надяваме на адекватни решения.

Пред министъра ще бъде поставен и въпроса за разходите по неосигурените здравно пациенти, които в голямата си част се обслужват именно от общинските болници. с високи процент. Според димитровградския кмет е необходимо известна част от тези разходи да се покрива от държавата като дофинансиране за тези болници. От НСРОБ ще настояват и за увеличаване на програмата за труднодостъпни и отдалечени болници с до 5 млн. лв.  

Той посочи, че закона ограничава строго кметовете за финансова помощ на търговски дружество и единственият начин да финансираме болницата е да се увеличава капитала на дружество, което обаче е трудна и бавна процедура, свързана с много условности, подчерта той.   

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?