DGNEWS.EU

Кметът чете вълшебни приказки с петокласници

Кметът чете вълшебни приказки с петокласници
Dec 15
13:31 2017

Вълшебни приказки чете днес кметът на община Димитровград Иво Димов с учениците от 5 "б" клас на ОУ "Алеко Константинов". Така градоначалникът и децата се включиха в инициативата Национална седмицата на четенето на Министерство на образованието и науката, която се провежда от 11 до 15 декември. Кампанията се провежда за трета година като част от изпълнението на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. 

В момента петокласниците изучават вълшебни приказки и днес ще чуем именно такива от книгата "101 български приказки", обясни преподавателят Маргарита Никова. Четенето се състоя в библиотеката на основното училище в присъствието на зам.-директорът Евгени Пенев. В началото градоначалникът изслуша приказката "Момиче от вар", която децата прочетоха щофетно, подавайки си книгата. 

От своя страна Иво Димов им прочете приказката за 40-те братя, които оставали баща си на съмпртения одър, след като той им завещал семейната нива. Последната молба на бащата била да му донесат вода от кладенеца на нивата. Като отишли на мястото те бързо збравили заръката и вместо вода, започнали да си делят нивата. Научил за това бащата ги проклел и те се превърнали в къртове, които били изпратени в подземното царство. Оттам успяла да ги измъкне единствената им сестра, която за целта проявила смелост и разум. Приказката имала щастлив края благодарение на обичта в семейството.

След приказката кметът пожела на децата да четат повече и по-малко да обръщат внимание на компютърните игри и телефоните. Книгата ще ви даде това, което нищо друго не може. Тя ще разпали вашето въображение и ще ви дари със знания по един неповторим начин, обърна се към петокласниците кметът.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?