DGNEWS.EU

Обсъждат проблемите на общинските болници със здравния министър

Обсъждат проблемите на общинските болници със здравния министър
Dec 14
13:15 2017

Проблемите на общинските болници и нарастващата необходимост от промяна на държавната политика по отношение на тях. Това ще обсъжда на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев кметът на Димитровград и заместник председател на Националното сдружение на общините в България Иво Димов. Разговорите ще се състоят утре следобед в столицата и в тях ще участват и други кметове, съобщиха от общината.

Голяма част от общинските болници в страната, сред които и димитровградската „Св. Екатерина”, са във финансов колапс заради неадекватната политика спрямо общинските лечебни заведения. Основна причина те да са изправени пред филит е хроничното им недофинансиране от старта на реформата през 1999 година и налаганите им лимити. За разлика от държавните болници, общинските се финансират от здравната каса основно чрез клиничните пътеки, чийто цени обаче не са осъвременявани от 11 години. Общинските болници поемат и най-голям брой неосигурени пациенти за които правят разходи, но никой не им ги плаща. Според шефове на болници решението е отпадане на лимитите, облекчени стандарти за общинските болници и увеличаване на цените за клиничните пътеки.

Завчера в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) бе коментирано, че голяма част от лечебните заведения могат да престанат да функционират след Нова година поради невъзможност да заработят трудовите възнаграждения за персонала, които ще скочат с увеличението на минималната работна заплата на 510 лева от 1 януари. Актуална справка на сдружението на общинските болници сочи, че при 31 лечебни заведение трудовите разходи възлизат на 83% от общите приходите, които генерират.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?