DGNEWS.EU

Почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител и закрилник

Почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител и закрилник
Dec 06
08:30 2017

Днес църквата почита Св. Николай Чудотворец - покровител на рибарите и мореплавателите, закрилник на имота и парите. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури, спасява кораби и моряци от крушение, сътворява чудеса. На Никулден задължително се приготвя риба, обикновено шаран, тъй като според поверието тази риба е "слуга" на Св. Никола. 

Има много легенди за сътворените чудеса от светеца, смята се че той притежава силата да възкресява със силата на молитвата си. Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.

Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, стафиди. Може да се изпече в тесто, а така приготвеното блюдо се нарича "рибник". Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете да се осветят в църквата и да се раздадат у дома и на съседите. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Никулден се чества всяка годна на 6 декември. Според народното поверие Свети Никола носи първия сняг, който пада от бялата му брада. Освен моряците и рибарите, на този ден празнуват банкерите и търговците.

Днес имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Ненка, Нина, Нино, Кольо, Колю.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?