DGNEWS.EU

Доц. Евгени Овчаров: България има с какво да се гордее в астрономията

Доц. Евгени Овчаров: България има с какво да се гордее в астрономията
доц. Евгени Овчаров, ръководителят на катедра "Астрономия" към физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"
Nov 30
17:30 2017

„България може да се гордее с постиженията си в астрономията. Вече 120 години страната ни има професионална астрономия и редици успехи и учени, с които може да се похвали – едни са работили и работят в България, а други продължават своя научен път в чуждестранни институции. Живеем в глобален свят и не проблем да работиш известно време на едно място, а после на друго. Имаме много колеги, които вече се връщат”. Това заяви ръководителят на катедрата по астрономия към физическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" доц. Евгени Овчаров в Димитровград днес. Той и докторантът Милен Минев изнесоха две лекции пред ученици по повод 120-годишнината на най-старта астрономическа обсерватория у нас – тази на Софийския университет. Гостуването им бе по покана на тукашната община и Димитър Кокотанеков, директор на първия планетариум в България - "Джордано Бруно" - Димитровград.

„Мисля че, е важно да обръщаме внимание на учениците и гражданите, които се интересуват от тази наука. Към астрономията винаги има интерес. Важно е ние учените да не се крием, а да популяризираме и разкажем за интересните неща, с които се занимаваме”, коментира Овчаров. Пред младата аудитория той говори за историята, традициите и бъдещето на Астрономическа обсерватория на Софийския университет. В катедра „Астрономия” една от най-силните тематики е изследването на т.нар. „нови звезди” в галактиката Андромеда. Около 15 % от тях са открити от нашия български екип, който е един от най-силните в света. Изследваме активни галактични ядра т.нар. квазари. С наши колеги изследваме къде и как се образуват звездите. Много актуална тема, в общи линии знаем как става, но детайлите все още са неясни. С няколко немски учени и колеги от катедрата изследват именно това. Имаме колега който изследва така наречените кафяви джуджета. Те са много интересни обекти, защото са нови за човешкото познание.

Най-актуална тема в астрофизиката в момента е изследването на планети около други звезди, не около Слънцето. Водещи имена в изследването на тези обекти са Николай Николов, Трифон Трифонов, Валентин Иванов, Димитър Съселов, който ръководи катедрата по астрономия и астофизика към Харвард. Това са малка част от успешните учени в съвременната астрономия, а имаме и много други в миналото, заяви Овчаров.

Милен Минев пък запозна присъстващите със съвременните астрономически изследвания на най-високо енергетичните излъчвания във Вселената. Телескопите "MADGIC". „Най-новите открития в тези изследвания са свързани със засичането на гравитационните вълни. Именно секунди след такова засичане бе наблюдавано и засичане във високите енергии на видимата светлина – гама лъчите. Това е един нов метод за наблюдение на процесите, случващи се във Вселената”, обясни докторантът.

На въпроса какво мисли за постиженията и работата на Илън Мъск, доц. Евгени Овчаров сподели: „До преди няколко години бях скептичен, но в днешно време определено той се доказа. Оказа се че един човек с подходящ екип може да бъде по-успешен и ефективен дори от институция като НАСА. Явно при големите организации, които разполагат със сериозни средства, нещата се случват по бавно и тромава, докато при Мъск и екипа му доста по-бързо и успешно. Неговата работа е свързана общо казано с космонавтиката, докато ние астрономите се интересуваме от далечни обекти, до които все още не можем да стъпим. Астрономията е необятна област, все по често стигаме до големи открития, но възникват и все повече въпроси, обобщи доц. Овчаров.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?