DGNEWS.EU

ОбС даде зелена светлина за ново улично осветление на Димитровград

ОбС даде зелена светлина за ново улично осветление на Димитровград
Nov 30
11:17 2017

Зелена светлина за въвеждането на интелигентна система за управление и мониторинг на уличното LED осветление през 2018 година, даде днес Общинския съвет. Местният парламент одобри тегленето до един милион лева дългосрочен общински дълг за нейното внедряване на територия на града.

Текущото състояние на системата за улично осветление в града е незадоволително и поддържането му в това състояние не е ефикасно. На цялата територия има 2759 осветителни тела, основно натриеви лампи от 50W, които са силно амортизирани, имат ниско светло-отдаване  и голяма консумация на електроенергия. С проекта ще се постигнат около 150 000 лева годишно икономии от разходите за поддръжка и консумативи, както и за изразходваната електроенергия.

На въпрос от БСП дали от кредита се предвижда и за подмяна на осветлението по селата, кметът заяви че проектът е само за Димитровград. От сесийна група „Да за Димитровград” поставиха въпроса каква ще съдбата на старото, което ще се демонтира. Те предложиха то да се дари на по бедни села и общини. „Няма да даваме на други общини, а ще си го запазим за нашите малки населени места. Ще вкараме в обръщение старите лампи там, където има остарели и амортизирани по селата, заяви кметът Иво Димов.

Последва питане от залата защо проекта не се реализира едновременно във всички 26 населени места в общината, а само в града. „На този етап това би излязло много скъпо. Разчетите ни показват, че подобна инвестиция в цялата община ще е от порядъка на 8 млн. лв., което е непосилно за общинския бюджет. На следващ етап обмисляме и внедряване на ново осветление по селата”, коментира градоначалникът. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?