DGNEWS.EU

Разходите на труд за работодателите се повишават, ефектът може да е негативен

Разходите на труд за работодателите се повишават, ефектът може да е негативен
Явор Алексиев
Nov 28
15:38 2017

Четири основни предизвикателства пред пазара на труда в страната до края на 2017-а и 2018 г. очерта Института по пазарна икономика у нас. Предстоящото ново покачване на осигурителната тежест, както по линия на вноската за фонд „Пенсии”, така и по отношение на минималните осигурителни доходи по икономически дейности ще доведе до повишаване на разходите на труд за работодателите. Това може да има негативен ефект върху някои от по-нископлатените икономически дейности в страната, включително по линия загуба на международна конкурентоспособност в момент, в който в Румъния се обсъжда намаляване на данъците върху доходите от 16% на 10% от началото на 2018 г., пише в свой анализ икономистът Явор Алексиев.

Като второ предизвикателство експертът от ИПИ поставя рекордният ръст на минималната работна заплата и потенциалният ефект от това върху по-бедните области и по-нископлатените икономически дейности в страната. Алексиев посочва, че към 9 ноември 2017 г. 29% от работните места в бюрата по труда предлагат възнаграждение, равно на текущата минимална заплата от 460 лв., а 42% от обявите са за заплащане под нивото на 510 лв., което трябва да влезе в сила от 1 януари догодина.

Третото предизвикателство е свързано с недостига на труд в различни икономически дейности - над 1/3 от индустриалните предприятия посочват именно недостига на подходящи кадри като фактор, който ограничава разширяването на производството им. Последните заявки за облекчаване на достъпа на чуждестранни граждани до пазара на труда в страната ни може да спомогнат за облекчаването на този проблем през 2018 г.

В статията си Алексиев отбелязва, че въпреки опитите за поставяне на акцент върху развитието на образователната система, шансът тя дори в средносрочен план да постигне по-добър баланс с нуждите на пазара на труд е пренебрежимо малък.

В текущия вариант на Бюджет 2018 не се вижда достатъчно ясен завой на активните политики на пазара на труда в посока повишаване на квалификацията и уменията на безработните (а и на работещите), което, предвид покачващата се средна възраст на работната ръка, следва да бъде сред основните приоритети. Най-просто казано, позицията на правителството продължава да е по-скоро реактивна (адресирайки последствията от изпадането в безработица), отколкото проактивна (покачване на конкурентоспособността на работещите и безработните), което е една от основните причини за отчетения наскоро пореден провал на Стратегията за учене през целия живот, твърди експертът.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?