DGNEWS.EU

Стартира „Мисия НАДЕЖДА” за лечението на Антон

Стартира „Мисия НАДЕЖДА” за лечението на Антон
Nov 27
09:20 2017

Създателят на първия в страната и Димитровград клуб по акробатичен рокендрол инж. Антон Лозев страна от най-тежката за един спортист диагноза - Амиотрофична Латерална Склероза (АЛС) или болест на Лу Гериг. Неврологичното заболяване, което води до атрофия на мускулите, постепенна парализа и фатален край, е потвърдено окончателно от лекарите преди по-малко от месец. Антон Лозев е инженер по образование и танцьор по призвание и душа, разказват приятелите му. Той е човек, който през целия си съзнателен живот не е спирал да танцува, да спортува, да води в извънработното си време различни танцови школи.

Преди около година той пада от скеле на гърба си, а малко след това започва да чувства слабост и изтръпване в дясната ръка, споделя съпругата му Живка. Първоначално не обръщат сериозно внимание за симптомите и Антон заминава да работи в Англия. Предстои сватба на единствената им дъщеря и семейството се нуждае от повече средства. Там болката и изтръпването на дясната ръка прогресира. При завръщането си в България вече не е в състояния да носи с нея дори пътната си чанта. Слабост започва да чувства и в лявата ръка и семейството търси лекарска помощ. Още при първите консултации в Пловдив медиците се съмняват за страшната диагноза. Следват изследвания и в столична болница, от която го изписват с епикриза за вероятно АЛС и терапия от витамини.

„Къде ли не ходихме и какво ли не правихме. Консултации със светила в тази област на медицината, специална рехабилитация в американски център в София, среща с индийски професор, който каза, че и според него това е диагнозата, но има надежда, тъй като е сред малкото случаи, в които болестта започва в ръцете, а не от краката, както е по-разпространено“, разказва съпругата на Антон. И все се надяват, че може и да е грешка, да не е тази диагноза. През октомври обаче, започват да се чувстват и изменения в говора, което налага нови изследвания. Те окончателно потвърждават - Амиотрофична Латерална Склероза.

„Връщахме се с колата от Пловдив и аз му казах: „Тони, няма да се предаваш, няма да ти позволя да изпаднеш в депресия. Ще се борим доколкото можем“, а той ми отговори: „Знам в какво ще се превърна“, разказва Живка.

Приятели на семейството и възпитаници на Антон от школите по танци, които е водил, не просто заявяват съчувствие и подкрепа, но започват да търсят варианти за спасение. Проучват различни възможности в световен мащаб и така се свързват с клиника LIV HOSPITAL в Истанбул, Турция и д-р Ердал Карайоз, който се ангажира да се заеме със случая и да проведе лечение със стволови клетки на четири курса, което ще струва по 10 000 $ на курс или общо 40 000 $.

Признавам, първоначално си казах, че такива пари са мисия невъзможна и няма как да се справим, въпреки подкрепата на нашето семейство и близки, разказва Живка. Учениците и приятелите на съпруга й обаче, са категорични: ще организират благотворителна кампания. И се ражда „Мисия Надежда“.

„В момента Тони е в болнични, у дома. Но това, което правят неговите възпитаници и приятели, сякаш му даде сили и наистина надежда, за което съм им изключително благодарна. Благодарна съм и на всички, които помагат, които са съпричастни, които отделят време и средства, не пести добрите думи съпругата му.

А „Мисия Надежда“ за Антон Лозев започва на 30 ноември, от 18 ч., в димитровградската спортна зала „Младост“ с благотворителен концерт. В него ще участват: Ивана, Валя, Силвия, Сестри Диневи, Формация „Паскалев“, Теос Маг, танцови формации от Пловдив, София и Ловеч, момичетата от балет „Джани“- последната денс формация, която Антон Лозев ръководи, „Галаксико”, създаден  през 1991 г. от него, като рокендрол клуб, който в последните години успешно води Тихомир Митев, „Стрийт Дъст“ с хореограф Миглена Бинева, както и талантливи деца от Димитровград. Покани на стойност 10 лв. могат да бъдат закупени от книжарници „Знание“ и касата на театъра.

На 1 декември в Клуба на дейците на културата от 20 ч. предстои също благотворителен Рок концерт. Каузата в помощ на Антон Лозев подкрепят и димитровградските художници. На 5 декември, от 18 ч., в залата на КДК „Асен Крайшников“ ще бъде открита благотворителна изложба-базар, също част от кампанията „Мисия Надежда“.

Разчитаме на добрината и съпричастност от хората, защото Антон е човек, който заслужава да живее и да продължи да твори красота, казва Калина Тонева, една от неговите възпитанички, която е сред организаторите на кампанията. За нас той беше не просто треньор, но и приятел, родител, човек, на който можем да разчитаме, спомня си тя. Сега е моментът да покажем, че сме били добри ученици и той може да разчита на нас, казва тя. С кампанията са ангажирани много хора в Димитровград, тъй като организацията й не е по силите само на един човек. Благодарим на всеки, който подкрепя нашата „Мисия Надежда“, казва Калина.

Тези и следващите стъпки от кампанията обявяват и на създадената за целта в социалната мрежа страница „Мисия Надежда“, където ще публикуват информация както за предстоящи инициативи, така и за събраните дарения.

Банковата сметка за набиране на дарения:

Юробанк България АД

IBAN BG52BPBI79261062432301

BIC BPBIBGSF

Антон Игнатов Лозев

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?