DGNEWS.EU

„Да за Димитровград“ с проект за наредба в помощ на болни деца

„Да за Димитровград“ с проект за наредба в помощ на болни деца
Стефан Димитров
Nov 21
15:11 2017

Съветническата група на коалиция „Да за Димитровград“ внесе в Общински съвет – Димитровград проект на Наредба за условията и реда за финансово подпомагане за лечение на деца, живущи на територията на Община Димитровград. Проектът за решение с мотивите за неговото приемане вече са публикувани на сайта на Община Димитровград, съгласно чл. 26 от Закона за нормативните актове /ЗНА/.

Тази наредба, която предстои да се разгледана, би могла да бъде последна надежда за много хора. Тя е лъч светлина, а нейната основна цел е задоволяване на потребностите от диагностика и лечение на най-уязвимата група от населението - децата. „Това е и подход за укрепване и развитие на обществената солидарност в трудни житейски ситуации. Само възможността за лечение може да даде на тези деца шанс да пораснат вместо обреченост, подкрепа за социално включване вместо изолация”, обобщи ползите от приемането на наредбата председателят на „Да за Димитровград“ Стефан Димитров.

Според него болните в България, които не могат да си позволят скъпоструващи лечения и операции, разчитат на милостта на дарители. В един момент тенденцията компаниите и физическите лица да бъдат социално отговорни се превърна в техен ангажимент. Отчитайки ползата от дарителските кампании, държавата и органите за местно самоуправление постепенно абдикират от задълженията си да изграждат работещи политики за подпомагане лечението на деца, смята Стефан Димитров. В тази връзка той припомни поредните кампаниите, които се провеждат в Димитровград за набиране на средства за лечението на две момичета с тежки диагнози.

„Тези деца са наши, на Димитровград, и имат нужда от нашата подкрепа. Ние сме „Община – приятел на детето“. Надяваме се не само на здравите. За да съхраним тези два човешки живота, а и редица други, ние също трябва да помогнем. Длъжни да го направим. Наясно сме, че бюджетът на една община никога не е достатъчен за реализирането на всички добри намерения. Но ние от коалиция „Да за Димитровград“ смятаме, че средствата трябва да се разпределят приоритетно. А един човешки живот е приоритет пред всичко останало”, категоричен е Димитров. Според него грижата за нормалното развитие на децата и тяхната защита трябва да се издигнат до национален приоритет. „За да се случи това, е необходимо осигуряването на ресурси, политическо и обществено внимание, както и правилни политики”, допълни още той.

Димитров коментира още, че приемането на една такава наредба е не само морален ангажимент на общинския съвет, но е и в съответствие с определени текстове от Конвенцията за правата на детето, съгласно която дете с умствени или физически недостатъци трябва да води пълноценен и достоен живот в условия, които осигуряват достойнството му, поощряват самостоятелността и улесняват активното му участие в обществото. В изпълнение на това е то да има право на ефективен достъп до здравни грижи, рехабилитация и други, позволяващи му най-пълната възможна социална интеграция и индивидуално развитие.

Предложението на съветническа група „Да за Димитровград“ е необходимите средства да бъдат отпуснати от бюджета на Община Димитровград. От помощта ще могат да се възползват деца и младежи до 18 г., които имат нужда от скъпоструващи лечения или операции в страната или извън нея. 

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?