DGNEWS.EU

Анализират потенциала на Димитровград за нови инвеститори

Анализират потенциала на Димитровград за нови инвеститори
Nov 17
15:00 2017

Потенциалът на Димитровград за привличането на нови инвеститори ще бъде анализиран от водещи икономически експерти до края на годината. Анализът трябва да очертае цялостна картина на бизнес средата в общината, на възможностите които градът предлага като обслужваща сфера и добро място за живеене и да набележи областите, в които е необходимо развитие. Това стана ясно на днешната среща на тема развитието и промотирането на Община Димитровград като атрактивна инвестиционна дестинация.

Анализът ще се извършва от съоснователя на „Индъстри Уоч” и стратегически консултант на Тракия икономическа зона Георги Стоев, който присъства на срещата с част от екипа си. Изследването трябва да е готово до края на годината, а в началото на следващата трябва екипът ще представи своя доклад. Целта е общината да има стратегически документ с конкретни параметри за икономическото си развитие с хоризонт следващите 10 години, подчерта кметът Иво Димов. Разработката се прави във връзка с икономическото разширяване на Тракия зона към Димитровград и Хасково. 

„Желанието ни да върнем Димитровград на икономическата карта на България е един труден, бавен и сложен процес, който за мое удоволствие набира все по-голяма скорост”, заяви пред присъстващите градоначалникът. Той подчерта, че стратегическото положение на града е основата на която ще се надгражда. В дискусията участва Областния управител на Хасково Станислав Дечев, шефът на хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев, началникът на РУО Хасково и представители на гимназиите в града, представители на регионална служба по заетостта, Бюро по труда Димитровград и др.

Икономическите експерти започнаха присъстващите с последните нагласи на българските и чуждестранни инвеститори у нас. Той подчерта, че към региона вече проявавят интерес от компании в областта на металообработването и автомобилостроенето. На срещата бяха обсъдени демографските показатели, готовността на образователната система за подготовката на кадри за бизнеса, развитие на дуалното обучение в единствената професионална гимназия в Димитровград и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?