DGNEWS.EU

Набелязаха мерки за финансова стабилизация на болницата в Димитровград

Набелязаха мерки за финансова стабилизация на болницата в Димитровград
Nov 14
14:29 2017

Рефинансиране на настоящия кредит на болницата в Димитровград до 1,5 млн. лв. и разплащане на просрочените задължения към кредиторите, са сред мерките за туширане на напрежението със заплатите в здравното заведение. Това стана ясно на днешната среща на кмета Иво Димов с Медицинския съвет на МБАЛ "Св. Екатерина". В разговорите бяха обсъдени възможностите за действия за финансова стабилизация на здравното заведение. Градоначалникът обяви, че общината ще продължи да подкрепя общинското здравеопазване. Намерението е общината да осигури допълнителното й финансиране чрез субсидии заложени в бюджета на общината за догодина. Точният размер на средствата обаче ще стане ясен, когато се започне работа по бюджета.  

Сред приетите мерки е и създаването на фонд за събиране на средства от продажба на активи с цел финансова стабилизация. Кметът съобщи, че все още няма постъпили средства от продажбата на парцелите, обособени в двора на болницата. Причината е, че на търга не се явиха кандидат купувачи и най-вероятно ще се наложи да занижим началните цените, коментира Димов.

След осигуряването на финансова ще започнат и структурни промени в болницата, залегнали в програмата на управителя д-р Матей Матеев. Промените не са свързани със закриване на отделения или съкращения на персонал бе заявено от присъстващите на срещата.

Още този месец кметът Иво Димов ще внесе докладна за рефинансиране на кредита на МБАЛ до Общинския съвет. Това рефинансиране ще даде възможност да се запази финансов ресурс за покриване на натрупаните задължения за заплати към персонала. Надеждите са преговорите с банката и самата процедура да приключат до два месеца, за да може хората да си получат заплатите накуп.

"Всички сме се събрали тук, защото искаме тази болница да я има. Никой от тук присъстващите не носи пряка вина за влошеното състояние на болницата, което започна преди 6 години. И като че ли хората забравиха кои бяха истинските виновници за сегашното състояние на болницата. Забравиха това че един ремонт от 50 000 лв. стана 650 000 лв., за неплатените хиляди левове към НАП и за натрупаните дългове към доставчици", коментира Димов.

По думите му е нужна промяна в държавната политика по отношение на общинските болници, повишаване цените на клиничните пътеки, осъвременяване на медицинските стандарти и други, за да се подобри финансово състоянието им.

"Има клинични пътеки, чийто цени не са променени от 2004 година насам. От друга страна е необходимо по задълбочено прецизирне на лимитите на болницата, защото се оказва че зимата когато има повече болни те са по-ниски, а лятото когато няма грип и бум на респираторни заболявания, лимитите са високи", коментира кметът парадоксалното в здравната система.

На срещата бе съобщено, че предстои обявяване на конкурси за управители на двете общински здравни заведения - МБАЛ "Св. Екатерина" и "Медицински център - Димитровград", тъй като договорите на настоящите им управители са изтекли. До месец-два ще задействаме процедурата по избор и се надявам до март догодина тя да приключи, заяви още кметът. 

На срещата присътваха и представители на синдикатите, които неотдавна организираха протест във връзка с неизплатените заплати на средния медицински песонал в болницата. Недеволството предизвика проверка на Инспекция на труда по отношение изплащането на трудовите възнаграждения, резултатите от която все още не са готови. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?