DGNEWS.EU

Прекратиха категорията на 187 заведения и хотели в община Димитровград

Прекратиха категорията на 187 заведения и хотели в община Димитровград
Nov 10
14:36 2017

Категорията на общо 187 туристически обекти в Димитровград е прекратена с административни заповеди от общината. В дългите списъци фигурират заведения за хранене, хотели, кафенета и павилиони в града и по селата. Причина за административното прекратяване е изтичането на 5-годишния срок за категоризация, въведен с новия Закон за туризма. Обектите не спазили изискванията на параграф 5, ал. 1, т.3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за туризма.

Категоризацията на 54 обекта е изтекъла през 2014 г., а на други 91 през 2015 г. През миналата година давността е приключила на други 42 обекта. До края на 2017 г. подновяване на категорията си трябва да направят обектите категоризирани през 2010 година Съгласно закона три месеца преди изтичането на 5-годишния срок собствениците трябва да декларират пред общината желанието си дали да останат със същата категорията или искат друга, като заплатят такса за извършване на проверка на място в туристическия обект, съгласно утвърдени тарифи.

В момента от общината разпращат писма до собствениците на всички обекти от списъците, че могат да подновят категоризацията си съгласно чл. 129 от ЗТ. Във въпросния член са описани всички документи, които собствениците на туристически обекти трябва да подадат до категоризиращия орган съобразно вида дейност, която развиват.  

Повече информация може да се получи на телефони 0391 68 217 и 0391 68 276. Такава се дава и на гише № 4 в Центъра за обслужване на граждани във фоайето на общината, от където се дават и заявления-образци за подновяване на категорията. Ако обектите на преминат през процедурата ги грозят санкции от контролните органи, сред които е Комисията за защита на потребителите.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?