DGNEWS.EU

Ученици първи гледаха документално кино в музея

Ученици първи гледаха документално кино в музея
Nov 08
11:08 2017

Ученици от основно училище „Пенчо Славейков” и възпитаници на денс център „Галаксико” се оказаха най-нетърпеливите за първата прожекция на европейско документално кино в Димитровград. Събитието се състоя вчера в Дом-музей „Пеньо Пенев”, където децата гледаха полския филм „Кралицата на тишината”. Документалната продукция бе първата представена в Димитровград от инициативата „КинеДок”, която гостува по покана на Дом-музей „Пеньо Пенев” и местното дружество на журналистите.

Оказа се, че дошлите за прожекцията славейковци са членове на клуба по журналистика в училището с ръководител Денка Николова. Освен младите репортери, които успешно списват вестник и правят репортажи от училищни събития, в залата присъстваха и ценители на седмото изкуство.   

„Документалното кино ни помага да се променяме, да надграждаме себе си и да ставаме по-добри. То възпитава както нас възрастните, така и вас – младото поколение", заяви при откриването уредникът на музея Живка Шишкова.  

Координаторът на „КинеДок” за България Александър Угрински представи инициативата за алтернативна дистрибуция на документално кино с прожекции извън киносалоните. Той посочи, че през 2017 г. „КинеДок” представя напълно безплатно за публиката 16 авторски документални филма на 8 европейски държави, сред които и България. Той съобщи, че проектът продължава и догодина, а Димитровград ще бъде един от българските градове, които отново ще се включат в инициативата.

Пред младата публика председателят на журналистическото дружеството Милена Николова изтъкна, че Димитровград е свързан с документалното кино още от 1957 г., когато тук е създаден първия любителски киноклуб в страната.

До края на годината Дом-музей „Пеньо Пенев” ще представи още два филма на „КинеДок”. С тях се поставя начало на съвместната инициатива на музея и дружеството  „Документално киночасие”, която предвижда прожекции на висококачествено българско и европейско документално кино всеки месец. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?