DGNEWS.EU

200-годишните дъбове в парк Марица обявени за защитен вид от МОСВ

200-годишните дъбове в парк Марица обявени за защитен вид от МОСВ
Mar 18
14:02 2014
Три вековни дървета от вида “благун” (Quercus frainetto) в централната част на парк “Марица” са обявени за защитени и забележителни видове от Министерството на околната среда и водите по предложение на община Димитровград. 

Дъбовете са на възраст над 200 години с внушителни корони, височина над 13 метра и с диаметър на стеблата над 3 м. С цел съхраняване и опазване на дървета и в изпълнение на предписание от Регионалната инспекция по околна среда и водите - Хасково, те ще бъдат обозначени с информационно указателни табели, както и оградени с подходяща ограда.
Отсичането, чупенето на клони, нараняването на стеблата на дърветата или всякакви други действия, водещи до тяхното увреждане или унищожаване, е строго забранено!
В Димитровградско има още 6 защитени от закона дървесни видове. Пет от тях са летни дъбове и се намират зад общината, на димитровградската ул. "Захари Зограф", в района на ТЕЦ "Марица 3", на разклона за с. Добрич и в с. Черногорово. Защитен вид е и черна топола, намираща се в района на разсадника на фирма "Нео-титан", уточниха от общинска администрация.  


И тези два дъба вече са под закрилата на закона 

Защитен вид е и дъбът, от същия вид, който се намира зад сградата на общинска администрация

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?