DGNEWS.EU

Документалните филми на „КинеДок” гостуват в Димитровград от 7 ноември

Документалните филми на „КинеДок” гостуват в Димитровград от 7 ноември
Полският филм "Кралицата на тишината" е първият , който ще се прожектира в Димитровград. Вход свободен!
Nov 04
13:52 2017

Димитровград се включва в единствена по рода си инициатива „КинеДок” за алтернативна дистрибуция на европейско документално кино с филмови прожекции на разнообразни, нестандартни места, извън киносалоните. По покана на дружество на журналистите и Дом музей „Пеньо Пенев” първата безплатна прожекция ще се състои в Димитровград на 7 ноември, вторник от 16 часа в Дом-музей „П. Пенев”.

Гост на събитието ще бъде координаторът на „КинеДок” за България – Александър Угрински. Пред димитровградската публика той ще представи уникалният проект и първият филм – „Кралицата на тишината”, Полша, 2014 г. Лентата разказва за 10-годишната глухоняма Дениса, бягаща от бруталната реалност на незаконна ромска махала в която живее, чрез ритъм, танц и въображение. Когато детето намира на боклука кутия с DVD дискове от Боливуд, започва да се увлича по облеклото и танците на шеметните жени от индийските филми. С други деца от лагера тя се опитва да пресъздаде боливудските хореографии и това е нейният начин да оцелее в живот, белязан от крайна бедност, агресивни атаки от съседите и заплаха от изгонване. Танците позволяват на Дениса да бъде каквато поиска, дори кралица, и да изрази, това което не може да изкаже с думи - радост, тъга и страх.

Димитровград е осмия български град, който се включва в КинеДок през ноември. България се включва в мрежата тази година, с помощта на продуцентската и разпространителска компания „Активист 38“. Третото издание на КинеДок представя нашумели и награждавани документални филми от Централна и Източна Европа, напълно безплатно за публиката, със субтитри на всеки от езиците на държавите-партньори в проекта. Освен у нас се организират над 1000 прожекции на 16 авторски документални филма в 8 европейски държави - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия.

Гостуването на КинеДок в Димитровград е част от съвместната инициатива на Дом музей „Пеньо Пенев” и дружеството на журналистите „Документално киночасие”, която предвижда безплатни прожекции на актуални документални филми на болезнени за съвременното ни общество теми. До края на годината димитровградчани ще могат да видят още филми от проекта „КинеДок”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?