DGNEWS.EU

Поезия сравнима с квантовата механика звуча в музея

Поезия сравнима с квантовата механика звуча в музея
Ваня Данева и актьорът Иван Нечев
Nov 04
09:40 2017

Подбрани стихове от най-новата стихосбирката на поетесата Ваня Данева звучаха снощи в Дом-музей „Пеньо Пенев“. Десетки ценители на изящното слово дойдоха на премиерата на „Марсианска трева“. Авторката прочете най-добрите си творби от новата си книга, а в рецитала и партнираше актьорът Иван Нечев.

Пред приятели и колеги стихосбирката и нейната създателка представи уредникът на дома-музей Живка Шишкова. Макар и от дистанцията на времето, събитието бе посветено на Деня на народните будители. „Поезията при Ваня е изключително изтънчена и перфектно създадена, за да си позволим да претупваме нейните книги. С тази книга тя прави заявка за навлизане в дълбокото битие на човешкия живот и ни кара да се замисляме за изконните човешки въпроси, които ни провокират да преоткриваме себе си и заобикалящия ни свят“, сподели Шишкова.

Поетесата Величка Петрова прочете слово от редактора на книгата Петър Анастасов, който поради ангажименти в чужбина, не успя да присъства на събитието. „Тази книга е зачената в Гърция. Докосната от едно чуждо море, от една чужда палма и един чужд начин на мислене, но с това поезията на Ваня не става по-малко българска.“. В „Марсианска трева“ Данева изненадва с една изтънчена, фина и загадъчна поезия, докоснала се и до напълно човешки мисли и надежди за битието и отношенията ни със света.

„Ваня Данева не се вписва в никакви канони на поезията. Тя е различна, тя е физик и нейната поезия може да се сравни с квантовата теория, където всичко е възможно.“, заяви поетесата Вили Ро.

Топли думи към авторката споделиха още литераторът Весела Недкова, поетесата Димитрина Тончева, председателят на КД - Хасково Ели Видева, поетът Демир Демирев, директорът на Градската библиотека Петко Каневски, Марина Койнова и др. Поздрав към поетесата с изпълнение на песента „Есенни Листа“ отправиха и нейните приятели от Акустично джаз трио певицата Мария Арнаудова и джазмена Димитър Русев.

Творческата вечер премина с раздаване на автографи и разговори на чаша вино.

Стихосбирката „Марсианска трева” е петата книга на Ваня Данева, а издаването й е благодарение и на финансовата подкрепа на Община Димитровград. Преди нея авторката е издала стихосбирките „Откъсване на ябълка” (1995), „Условна присъда” (1998) и „Опитомяване на залеза” (2013) и публицистичната книга „В епицентъра на прехода” (2007). Нейни стихове са превеждани на руски. Ваня Данева е дългогодишен журналист, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите писатели в България.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?