DGNEWS.EU

Пилотен проект за интелигентна медицина стартира Димитровград

Пилотен проект за интелигентна медицина стартира Димитровград
Nov 01
16:11 2017

Пилотен проект „Интелигентна медицина” стартира Община Димитровград съвестно с гръцките общини Димотико и Паранести. Проектът предвижда създаването на център за първична здравна грижа и мобилна станция, които ще предоставят здравни прегледи и диагностика на пациенти в селата на общината. Това бе съобщено на пресконференция днес от кмета Иво Димов и гръцките партньори по проекта. Финансирането на проекта е па програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция, а средствата са в размер 1 163 516.92 евро.

Телемедицинският център ще извършва първични медицински прегледи, а оборудваната мобилна станция ще осъществява прегледи и изследвания на трудно подвижни пациенти или такива намиращи се на труднодостъпни или отдалечени места. Резултатите от прегледите и изследванията ще се въвеждат в онлайн база данни, до която достъп ще имат личните лекари. Така те ще могат да се информират за състоянието на своите пациенти и да правят диагностика без да се налага да ги посещават лично. В същото време пациентите също няма да е нужно да се разкарват до болницата. Базата данни ще може да се използва и за медицински консултации с лекари специалисти извън Димитровград. Събраната медицинска информация ще бъде защитена и до нея ще има ограничен достъп, стана ясно на днешната пресконференция.

В рамките на проекта ще бъде закупено медицинско оборудване и назначени лекарски екип, който да обслужва мобилната станция. Сред предвидената за закупуване апаратура е и нов рентген, който ще бъде монтиран в рентгеновото отделение на болницата.  

Кметът на община Димитровград Иво Димов заяви, че проекта предлага нов модел на здравно обслужване, който ако се окаже успешен, ще бъде приложим в цялата страната. Това на практика е първа стъпка към електронно здравно обслужване, подчерта той. В рамките на проекта подобни центрове ще се правят и в гръцките общини. Медицинските услуги ще се предлагат в рамките на 14 месеца, стана ясно при презентацията на проекта. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?