DGNEWS.EU

Омаловажаването на славната ни история накърнява националното самочувствие

Омаловажаването на славната ни история накърнява националното самочувствие
Паисий Хилендарски
Nov 01
14:25 2017

Омаловажаването на славната ни история и личности най-силно накърняват националното самочувствие. Това показват резултатите от наша анкета по повод днешния Ден на народните будители. От 57 души участвали в допитването, 30 споделят, че забравата на славното ни минало и на делата на великите ни личности, влияе най-негативно върху националното им самочувствие. 15 читатели посочват, че национално им самочувствие страда най-вече от наглите партийни назначения.

Според 7 от запитаните корупцията и алчността, които ни заобикалят също накърняват самочувствието ни като нация. На предпоследно място сред изброените причини, четирима анкетирани поставят бедността, която ежедневно притиска голяма част от българите. Един е на мнение, че главен фактор за накърненото ни национално самочувствие е престъпното поведение на наши  сънародници.

На 1 ноември отдаваме почит към всички велики българи, стремили се чрез книжовност, образование и наука да възродят българският национален дух. Първи опити за събуждане на самочувствието като нация на българите прави Паисий Хилендарски чрез своята „История славянобългарская”. В нея хилендарският монах припомня забравеното славно минало на българския народ и показва на българите колко са значими и достойни са те в сравнение с другите народи. Именно затова историците посочват написването на Паисиевата история за начало на българското възраждане, а нейният автор за пръв сред будителите.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?