DGNEWS.EU

Кметът на Димитровград: Общинските болници са бомба със закъснител

Кметът на Димитровград: Общинските болници са бомба със закъснител
Oct 26
11:40 2017

Напрежението в болницата не е фатално и не би трябвало да попречи тя да изпълнява адекватно ангажиментите и задълженията си. Аз напълно подкрепям протеста на хората, защото в крайна сметка не е нормално да работиш и да получаваш част от това, което си заработил. Има нещо сбъркано в цялата система. Делим здравеопазването на общинско и държавно, и това което е общинско да се оправя само. Това разделение не е правилно и тази здравна реформа един път завинаги трябва да се случи, за да не изпадаме в подобни състояния”. Това заяви кметът на Димитровград Иво Димов в отговор на питане на общинския съветник на БСП Димитър Петров по време на днешната сесия.

Градоначалникът съобщи, че на подобен хал са и много други общински болници в страната и след изказването му, че има намерение да заведе дело срещу Здравната каса, е получил обаждания от Казанлък и Горна Оряховица, които се присъединяват към намерението му. „Имаме бомба със закъснител и въпрос на време е тя да избухне. Обмисляме и вариант за рефинансиране на кредита, който в момента изплаща МБАЛ „Св. Екатерина”, което да предложим на общинския съвет. Кметът обаче дебело подчерта, че принципал на болницата е Общинския съвет, а не кмета. „Така че вие трябва да сте запознати с това което се случва, ако не през администрацията, то директно през председателя на Общинския съвет и с ръководството на болницата.

Димов посочи, че до момента общината е направила много за болницата за свиване дълга от 3,5 млн. лв. до 1,2 млн. лв., какъвто е в момента. 250 000 лв. пък са дължимите суми към работещите за определен период от време вкл и обезщетения при пенсиониране. Общината за последните години е отделила финансов ресурс от 1,2 млн. лв. Само в тази годината общинските средства за дофинансиране ще надхвърлят с около 60 000 лв. определените от ОбС с бюджета 180 000 лв. „За 2018 г. също ще предвидим не малко средства, но според мен най-добрия вариант е да се опитаме да рефинансираме сегашния кредит на болницата, от който към момента са изплатени 200 000 лв. Лихвите вече са достатъчно ниски и може да се търси оптимизиране на лихвения процент, за да успеем да стабилизираме още болницата. Общината не е абдикирала от отговорностите си. Продължаваме напред и който иска да помага е добре дошъл, а който го е страх да не ходи в гората”, коментира кметът.

Председателят на здравната комисия в ОбС д-р Вълчо Митрушев също определи като справедливо недоволството на здравните работници и съобщи че в момента те получават между 40 и 50 процента от заплатите, а разпределението на средствата се прави спрямо пълняемостта на отделенията. Рентгенологът съобщи още, че в понеделник е бил свикан медицински съвет, на който се обсъдило положението и са се набелязали конкретни мерки. Тази седмица или другата ще имаме среща с кмета, за да изложим нашите виждания. Сбъркана е системата и от там се получават всички тези над лимитни дейности, които неправилно ги въведоха. Трябва да се заведе дело, защото тези пари се дължат. Най-лошото е, че след като погасихме изцяло задълженията си към НАП, всички фирми започнаха да запорират сметките, обясни ситуацията д-р Митрушев. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли въвеждането на допълнителна здравна застраховка?