DGNEWS.EU

Две наши читалища спечелиха проект по трансгранично сътрудничество

Две наши читалища спечелиха проект по трансгранично сътрудничество
НЧ „Нов път 2011” от село Добрич
Oct 13
16:15 2017

Проект на стойност 83 769.74 евро по програма „Интеррег” за трансгранично сътрудничество „България-Турция 2014-2020”, спечелиха читалищата „Нов път 2011” от село Добрич и „Искра 1926” от село Каснаково. Проектът „Съвместна мрежа за общите традиции и обичаи в трансграничната зона” ще се осъществява заедно с турската община Мерич. Водещ партньор в него е добричкото читалище.

Проектът има за цел да разкрие приликите в обичаите и традициите на два съседни народа – българския и турския. В рамките на 15 месеца тримата партньори ще представят характерни черти от своята национална идентичност. Самодейците ще проучат и пресъздадат три общи обичаи и в България и в съседна Турция. Такива с различни имена са Гергьовден и Хъдърлез, Димитровден и Касъм, както и "Прошка" -"Ашуре и коливо".

Спечеленият проект е по приоритетна ос "Туризъм". Договорът бе подписан вчера в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Утре, 14 октомври, читалище "Нов път 2011" е домакин на третия национален фестивал „С вяра в доброто и надежда в бъдещето“. 

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?